wyprowadź wzór

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Geniusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 189
Rejestracja: 26 wrz 2007, o 21:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koluszki
Podziękował: 8 razy

wyprowadź wzór

Post autor: Geniusz »

Mam takie zadanie
"Wyprowadź poniższy wzór"

\(\displaystyle{ |cox \frac{\alpha}{2}|= \sqrt{ \frac{1-cos\alpha}{2} }}\)

Nie rozumiem dokładnie co mam zrobić i w jaki sposób. Proszę o pomoc i najlepiej odpowiedź do tego zadania.
Ostatnio zmieniony 8 paź 2008, o 22:00 przez Geniusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
meninio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1876
Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 467 razy

wyprowadź wzór

Post autor: meninio »

\(\displaystyle{ \cos ft( \frac{x}{2}+\frac{x}{2} \right)=\cos \frac{x}{2} \cos \frac{x}{2}-\sin \frac{x}{2}\sin \frac{x}{2} \\ \\ \cos x=\cos^2 \frac{x}{2}-\sin^2 \frac{x}{2} \\ \\ \cos x=\cos^2 \frac{x}{2}-1+\cos^2 \frac{x}{2} \\ \\ \ 2\cos^2 \frac{x}{2}=\cos x +1 \\ \\ ft| \cos \frac{x}{2} \right|=\sqrt{\frac{1+\cos x}{2}}}\)
ODPOWIEDZ