pytanie o sposób wyznaczenia kąta

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Galactico
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 231
Rejestracja: 1 lut 2006, o 17:40
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 107 razy
Pomógł: 9 razy

pytanie o sposób wyznaczenia kąta

Post autor: Galactico »

Hey! Mam takie małe pytanko - czy jest jakaś metoda, pozwalająca bez użycia tablic wyznaczyć kąt, dla którego:
\(\displaystyle{ cos\varphi=\frac{\sqrt{2}-\sqrt{6}}{4}}\)
\(\displaystyle{ sin\varphi=\frac{\sqrt{2}+\sqrt{6}}{4}}\)
?
Z góry dzięki za pomoc!
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

pytanie o sposób wyznaczenia kąta

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ sin2\varphi=...}\)
Galactico
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 231
Rejestracja: 1 lut 2006, o 17:40
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 107 razy
Pomógł: 9 razy

pytanie o sposób wyznaczenia kąta

Post autor: Galactico »

Dzięki!
ODPOWIEDZ