dla jakiego parametru \(\displaystyle{ \alpha (0, 2\pi)}\) funkacja :
\(\displaystyle{ f(x) = (x + 2sin^2{\alpha})(x + 3cos{\alpha} + 3)}\)
ma 1 miejsce zerowe.
\(\displaystyle{ 3cos{\alpha} + 3 = 2sin^2{\alpha}}\)
znajdz parametr
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
znajdz parametr
zauwaz,ze:
\(\displaystyle{ \sin^2\alpha=1-\cos^{2}\alpha}\)
Dalej juz wystarczy podstawic \(\displaystyle{ \cos{\alpha}=t}\), gdzie \(\displaystyle{ t\in[-1,1]}\)
\(\displaystyle{ \sin^2\alpha=1-\cos^{2}\alpha}\)
Dalej juz wystarczy podstawic \(\displaystyle{ \cos{\alpha}=t}\), gdzie \(\displaystyle{ t\in[-1,1]}\)