zmiana skali funkcji trygonometrycznych

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
exculibrus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 31 sty 2008, o 14:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lubin
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 6 razy

zmiana skali funkcji trygonometrycznych

Post autor: exculibrus »

dlaczego \(\displaystyle{ f(x)=ctg{4x}}\) rozciągamy na osi liczbowej dzieląc ją przez \(\displaystyle{ 4}\)? Rozumiem że to przez \(\displaystyle{ 4}\) przy zmiennej \(\displaystyle{ x}\) ale nie rozumiem mechanizmu.

Króki kurs LaTeX-a - zapisywanie wyrażeń matematycznych

Pamiętaj o klamrach

Kod: Zaznacz cały

[tex] [/tex] 
frej[/color]
Ostatnio zmieniony 7 paź 2008, o 20:12 przez exculibrus, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

zmiana skali funkcji trygonometrycznych

Post autor: Lorek »

Już raczej "ściskamy" niż "rozciągamy", liczba przy argumencie wpływa po prostu na okres funkcji, np. dla \(\displaystyle{ \ctg x\quad T=k\pi}\) a dla \(\displaystyle{ \ctg 4x\quad T=\frac{k\pi}{4}}\)
ODPOWIEDZ