wyprowadź tozsamosci trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
czikita4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 1 paź 2008, o 17:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wawa

wyprowadź tozsamosci trygonometryczne

Post autor: czikita4 »

Uzywajac wzorow \(\displaystyle{ sin{(A B)}=sin{A}cos{B} cos{A}sin{B}}\) albo \(\displaystyle{ cos{(A\pm B)}=cos{A}cos{B}\pm sin{A}sin{B}}\) wykaz ze
a)\(\displaystyle{ sin{(A+B)}-sin{(A-B)}=2cos{A}sin{B}}\)
b)\(\displaystyle{ cos{(A-B)}-cos{(A+B)}=2sin{A}sin{B}}\)

Króki kurs LaTeX-a - zapisywanie wyrażeń matematycznych

frej
Ostatnio zmieniony 7 paź 2008, o 19:36 przez czikita4, łącznie zmieniany 1 raz.
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

wyprowadź tozsamosci trygonometryczne

Post autor: *Kasia »

Czy spróbowałaś to rozwiązać? Wystarczy podstawi dane wzory i po sprawie.
logs4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 7 wrz 2008, o 16:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznan

wyprowadź tozsamosci trygonometryczne

Post autor: logs4 »

Gdyby bylo to takie latwe dla mnie nie pisalabym tutaj:(
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

wyprowadź tozsamosci trygonometryczne

Post autor: JankoS »

czikita4 pisze:Uzywajac wzorow \(\displaystyle{ sin{(A B)}=sin{A}cos{B} cos{A}sin{B}}\) albo \(\displaystyle{ cos{(A\pm B)}=cos{A}cos{B}\pm sin{A}sin{B}}\) wykaz ze
a)\(\displaystyle{ sin{(A+B)}-sin{(A-B)}=2cos{A}sin{B}}\)
b)\(\displaystyle{ cos{(A-B)}-cos{(A+B)}=2sin{A}sin{B}}\)

Króki kurs LaTeX-a - zapisywanie wyrażeń matematycznych

frej
Np.:b)
\(\displaystyle{ cos{(A-B)}-cos{(A+B)}=(cosAcosB+sinAsinB)-(cosAcosB-sinAsinB)=cosAcosB-cosAcosB+sinAsinB+sinAsinB+=2sin{A}sin{B}}\)
Awatar użytkownika
anibod
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 188
Rejestracja: 12 wrz 2008, o 10:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sulejówek
Pomógł: 58 razy

wyprowadź tozsamosci trygonometryczne

Post autor: anibod »

a)
\(\displaystyle{ \sin(A+B)-\sin(A-B)=2 \cos{A} \sin{B}}\)
\(\displaystyle{ L=\sin(A+B)-\sin(A-B)=\sin{A}\cos{B} + \cos{A}\sin{B}-\sin{A}\cos{B}+\cos{A}\sin{B}= 2\cos{A}\sin{B}}\)
Stąd L=P
ODPOWIEDZ