miara łukowa

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mateusz.ex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gradowa
Podziękował: 357 razy

miara łukowa

Post autor: mateusz.ex »

jaką miare łukową ma kąt środkowy okręgu oparty na \(\displaystyle{ \frac{1}{10}}\)okręgu?
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

miara łukowa

Post autor: JankoS »

mateusz.ex pisze:jaką miare łukową ma kąt środkowy okręgu oparty na \(\displaystyle{ \frac{1}{10}}\)okręgu?
Pełny kat ma miarę \(\displaystyle{ 2\pi}\) radianów, kat 10 razy mniejszy ma miarę 10 razy mniejszą = \(\displaystyle{ \frac{\pi}{5}}\) radianów.
ODPOWIEDZ