zapisywania wyrazen trygonometrycznych

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
czikita4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 1 paź 2008, o 17:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wawa

zapisywania wyrazen trygonometrycznych

Post autor: czikita4 »

a)Zapisz \(\displaystyle{ sinx+ \sqrt{3} cosx}\) w formie \(\displaystyle{ Rsin(x+ \alpha )}\) gdzie R>0 i 0
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

zapisywania wyrazen trygonometrycznych

Post autor: Lorek »

1. Może się przydać
https://matematyka.pl/35088.htm

2.
\(\displaystyle{ \sec x+\sqrt{3}\csc x=4\\\frac{1}{\cos x}+\frac{\sqrt{3}}{\sin x}=4}\)
wystarczy pomnożyć przez \(\displaystyle{ \sin x\cos x}\) i wychodzi co trzeba.
logs4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 7 wrz 2008, o 16:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznan

zapisywania wyrazen trygonometrycznych

Post autor: logs4 »

pomoze mi ktos z przykladem a)???
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

zapisywania wyrazen trygonometrycznych

Post autor: soku11 »

a)
\(\displaystyle{ \sin x+ \sqrt{3} \cos x =
2\left( \frac{1}{2}\sin x+\frac{\sqrt{3}}{2}\cos x\right)=
2\left( \cos \frac{\pi}{3}\sin x+\sin \frac{\pi}{3}\cos x\right)=
2\sin\left(x+\frac{\pi}{3}\right)}\)


Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ