rownanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
czikita4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 1 paź 2008, o 17:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wawa

rownanie trygonometryczne

Post autor: czikita4 »

Roziaz rownanie \(\displaystyle{ cos2x=2sin^{2}x}\) podajac odpowiedz w \(\displaystyle{ (0, 2\pi)}\) w radianach, jako wielokrotnosc pi.

Króki kurs LaTeX-a - zapisywanie wyrażeń matematycznych

Stosuj klamry

Kod: Zaznacz cały

[tex] [/tex] 
do wszystkich wyrażeń matematycznych.
frej[/color]
Ostatnio zmieniony 7 paź 2008, o 19:30 przez czikita4, łącznie zmieniany 2 razy.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

rownanie trygonometryczne

Post autor: piasek101 »

Podpowiedź :
\(\displaystyle{ cos2x=1-2sin^2 x}\) (wstawić, rozwiązać kwadratowe ze względu na sinus, a potem ,,łatwe" trygonometryczne).
Ostatnio zmieniony 8 paź 2008, o 18:34 przez piasek101, łącznie zmieniany 2 razy.
logs4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 7 wrz 2008, o 16:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznan

rownanie trygonometryczne

Post autor: logs4 »

nie bardzo mi to pomogloo
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

rownanie trygonometryczne

Post autor: piasek101 »

logs4 pisze:nie bardzo mi to pomogloo
A coś robiłeś(aś) ? Przecież :
piasek101 pisze:Podpowiedź :
\(\displaystyle{ cos2x=1-2sin^2 x}\) (wstawić, rozwiązać kwadratowe ze względu na sinus, a potem ,,łatwe" trygonometryczne).
Zatem :
\(\displaystyle{ 1-2sin^2x = 2 sin^2x}\) czyli

\(\displaystyle{ sin^2x=\frac{1}{4}}\) (dalej nie robię)
ODPOWIEDZ