Równanie z parametrem

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Aneczka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 22 paź 2005, o 17:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin

Równanie z parametrem

Post autor: Aneczka »

Dla jakich wartości parametru m równanie \(\displaystyle{ 1+ sin^2(mx)=cosx}\) ma tylko jedno rozwiązanie.

Jak do tego się zabrać, czy ktoś ma jakiś pomysł ????
Awatar użytkownika
Kaas van Lo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 3 lis 2005, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: W-wa

Równanie z parametrem

Post autor: Kaas van Lo »

zamienic \(\displaystyle{ sin^{2}\(mx\)}\) na \(\displaystyle{ 1-cos^{2}\(mx\)}\)
Anatol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 7 lis 2005, o 13:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

Równanie z parametrem

Post autor: Anatol »

Kaas van Lo, ta zamiana do niczego nie prowadzi.

Aneczka, pomysł jest taki: zauważ, że lewa strona równania jest równa co namniej 1, a prawa strona jest równa co najwyżej 1. Więc równość będzie zachodziła tylko wtedy, gdy po obu stronach będziemy mieli 1.
Aneczka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 22 paź 2005, o 17:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin

Równanie z parametrem

Post autor: Aneczka »

no to wtedy wyjdzie mi, że sin(mx)=0 czyli mx=kΠ i co dalej??
Awatar użytkownika
olazola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 811
Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sopot
Pomógł: 36 razy

Równanie z parametrem

Post autor: olazola »

No i jeszcze prawa strona do rozpatrzenia.
Aneczka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 22 paź 2005, o 17:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin

Równanie z parametrem

Post autor: Aneczka »

No to wtedy cosx=1 i sin(mx)=0
Czyli x=2kΠ i mx=kΠ
Stąd wynika że 2mkΠ =kΠ
kΠ(2m-1)=0
k=0 lub m= �
A odpowiedz ma być, że m ε R-W
Awatar użytkownika
ymar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 413
Rejestracja: 13 sie 2005, o 14:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 24 razy

Równanie z parametrem

Post autor: ymar »

Aneczka pisze: x=2kΠ i mx=kΠ
x=2kΠ i 2mx=2kΠ
otrzymujesz:
x(1-2m)=0 i x=2Π
co ma dokładnie jedno rozwiązanie dla m rzeczywistych różnych od 1/2
Pituch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 9 gru 2007, o 18:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

Równanie z parametrem

Post autor: Pituch »

matematyka.pl/viewtopic.php?t=23826
ODPOWIEDZ