Nierówność trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
neworder
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 364
Rejestracja: 11 lis 2004, o 11:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MISMaP UW
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 8 razy

Nierówność trygonometryczna

Post autor: neworder »

Wiemy, że \(\displaystyle{ x+y+z=2\pi, \pi>x,y,z>0}\). Wykazać, że:
\(\displaystyle{ sin(1/2 *x) + sin(1/2 *y) + sin(1/2 *z) q sinx+siny+sinz}\)
Ostatnio zmieniony 6 lis 2005, o 17:23 przez neworder, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1552
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

Nierówność trygonometryczna

Post autor: g »

poloz 2x' = x itd. utozsam x' itd z katami w trojkacie. jak wymnozysz \(\displaystyle{ \sum \sin 2x'}\) przez \(\displaystyle{ {R^2 \over 2}}\) to dostaniesz \(\displaystyle{ S}\) (dlaczego?). z kolei \(\displaystyle{ \sum \sin x' = {p \over R}}\). a \(\displaystyle{ S=pr}\). kombinuj. poza tym juz kiedys o to pytales.
Awatar użytkownika
neworder
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 364
Rejestracja: 11 lis 2004, o 11:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MISMaP UW
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 8 razy

Nierówność trygonometryczna

Post autor: neworder »

Fakt, pytałem, już znalazłem tamten temat
ODPOWIEDZ