cot i tan - równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
czikita4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 1 paź 2008, o 17:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wawa

cot i tan - równanie

Post autor: czikita4 »

Rozwiaz rownanie: \(\displaystyle{ 8cot -3tan =2 , 0< }\)
Ostatnio zmieniony 5 paź 2008, o 20:23 przez czikita4, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 668
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 206 razy

cot i tan - równanie

Post autor: JHN »

Rownanie:
\(\displaystyle{ 8\cot -3\tan =2}\)
jest równoważne
\(\displaystyle{ {8\over \tan } -3\tan =2}\)
i po zastosowaniu zmiennej pomocniczej
\(\displaystyle{ \tan =t\wedge t\in(0,\infty)}\)
otrzymujemy nieskomplikowane do rozwiązania równanie
\(\displaystyle{ {8\over t} -3t =2}\)
Pozdrawiam
PS. Dzisiaj dziwna moda na symbol \(\displaystyle{ \partial}\)
czikita4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 1 paź 2008, o 17:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wawa

cot i tan - równanie

Post autor: czikita4 »

a jak potem znalezc watosc do 1 miejsca po przecinku?
ODPOWIEDZ