Równanie tożsamościowe

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Geniusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 189
Rejestracja: 26 wrz 2007, o 21:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koluszki
Podziękował: 8 razy

Równanie tożsamościowe

Post autor: Geniusz »

Jak udowodnić, że :

\(\displaystyle{ \frac{cosx}{1-sinx} = \frac{1}{cosx} +tgx}\)

???
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Równanie tożsamościowe

Post autor: *Kasia »

\(\displaystyle{ L=\frac{\cos x}{1-\sin x }=\frac{\cos x(1+\sin x)}{1-\sin^2 x}=\frac{\cos x(1+\sin x)}{\cos^2 x}=\frac{1+\sin x}{\cos x}=\frac{1}{\cos x}+\frac{\sin x}{\cos x}=\frac{1}{\cos x}+\tan x=P}\)
Geniusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 189
Rejestracja: 26 wrz 2007, o 21:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koluszki
Podziękował: 8 razy

Równanie tożsamościowe

Post autor: Geniusz »

Już wszystko jasne dzięki bardzo.
ODPOWIEDZ