Proszę o podpowiedź co robić w kolejnych etapach aby narysować wykres funkcji
\(\displaystyle{ f(x)=2sin|2x|-1}\)
Staraj się każdy wątek nazywać starannie.
frej
Jak narysować wykres "zmodyfikowanej" sinusoidy
Jak narysować wykres "zmodyfikowanej" sinusoidy
Zauważ, że \(\displaystyle{ f(x)}\) jest funkcją parzystą. Narysuj więc wykres tej funkcji dla nieujemnych iksów, a potem odbij symetrycznie względem \(\displaystyle{ \mathbb{OY}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 189
- Rejestracja: 26 wrz 2007, o 21:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koluszki
- Podziękował: 8 razy
Jak narysować wykres "zmodyfikowanej" sinusoidy
ok i jeszcze jedno pytanko....
Najpierw przesuwam o wektor czy najpierw odbijam wykres względem OY ??
Najpierw przesuwam o wektor czy najpierw odbijam wykres względem OY ??
Jak narysować wykres "zmodyfikowanej" sinusoidy
Oczywiście najpierw przesuwasz o wektor, bo to jest rysowanie wykresu dla nieujemnych argumentów, a dopiero potem odbijasz symetrycznie.
-
- Użytkownik
- Posty: 189
- Rejestracja: 26 wrz 2007, o 21:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koluszki
- Podziękował: 8 razy
Jak narysować wykres "zmodyfikowanej" sinusoidy
Czyli w takim przypadku również najpierw przesuwam o wektor?? Sory, że tyle pytań na raz ale staram się to dobrze zrozumieć.
\(\displaystyle{ -2sin|x+ \frac{\pi}{4}|}\)
\(\displaystyle{ -2sin|x+ \frac{\pi}{4}|}\)
Jak narysować wykres "zmodyfikowanej" sinusoidy
Eś. Sorry za wprowadzenie w błąd...w poprzednim przypadku było wszystko jedno czy najpierw, czy później przesuniesz o wektor \(\displaystyle{ [0,-1]}\)....
Najpierw rysujesz wykres funkcji \(\displaystyle{ -2sin{\left|x\right|}}\), a potem przesuwasz ją o wektor \(\displaystyle{ [-\frac{\pi}{4},0]}\).
W poprzednim przypadku robisz tak:
Rysujesz wykres funkcji\(\displaystyle{ 2sin{2x}}\) dla nieujemnych argumentów, odbijasz symetrycznie względem osi \(\displaystyle{ \mathbb{OY}}\), a potem przesuwasz o wektor \(\displaystyle{ [0,-1]}\)
Najpierw rysujesz wykres funkcji \(\displaystyle{ -2sin{\left|x\right|}}\), a potem przesuwasz ją o wektor \(\displaystyle{ [-\frac{\pi}{4},0]}\).
W poprzednim przypadku robisz tak:
Rysujesz wykres funkcji\(\displaystyle{ 2sin{2x}}\) dla nieujemnych argumentów, odbijasz symetrycznie względem osi \(\displaystyle{ \mathbb{OY}}\), a potem przesuwasz o wektor \(\displaystyle{ [0,-1]}\)