funkcje trygonometryczne sumy i róznicy kątów

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mateusz.ex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gradowa
Podziękował: 357 razy

funkcje trygonometryczne sumy i róznicy kątów

Post autor: mateusz.ex »

\(\displaystyle{ sin( + )=sin cos + cos sin }\)
\(\displaystyle{ sin( - )=sin cos - cos sin }\)
\(\displaystyle{ cos( + )=cos cos -sin sin }\)
\(\displaystyle{ cos( - )=cos cos +sin sin }\)

korzystając ze wzorów podanych wyzej oblicz:
\(\displaystyle{ tg75}\)


Tak nawiasem mówiąc to nie są wzory redukcyjne
frej
Ostatnio zmieniony 4 paź 2008, o 13:34 przez mateusz.ex, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

funkcje trygonometryczne sumy i róznicy kątów

Post autor: scyth »

\(\displaystyle{ \tan 75 = \frac{\sin 75}{\cos 75} = \frac{\sin (45 + 30)}{\cos (45 + 30)}}\)
mateusz.ex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gradowa
Podziękował: 357 razy

funkcje trygonometryczne sumy i róznicy kątów

Post autor: mateusz.ex »

a jak cos takiego obliczyc??

\(\displaystyle{ \frac{\frac{ \sqrt{2} }{2} +\frac{1}{2} }{ \frac{ \sqrt{2} }{2} + \frac{ \sqrt{3} }{2} }}\)
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

funkcje trygonometryczne sumy i róznicy kątów

Post autor: scyth »

\(\displaystyle{ = \frac{\sqrt{2}+1}{\sqrt{2}+\sqrt{3}} = \frac{(\sqrt{2}+1)(\sqrt{3}-\sqrt{2})}{(\sqrt{2}+\sqrt{3})(\sqrt{3}-\sqrt{2})}}\)
Wymnóz i gotowe.
mateusz.ex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gradowa
Podziękował: 357 razy

funkcje trygonometryczne sumy i róznicy kątów

Post autor: mateusz.ex »

mógłbys mi napisac dokładnie jak to sie wymnaza?
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

funkcje trygonometryczne sumy i róznicy kątów

Post autor: scyth »

napisz jak ty mnożysz
mateusz.ex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gradowa
Podziękował: 357 razy

funkcje trygonometryczne sumy i róznicy kątów

Post autor: mateusz.ex »

\(\displaystyle{ = \frac{ \sqrt{6}+ \sqrt{4}+ \sqrt{3}- \sqrt{2} }{ \sqrt{6}+ \sqrt{4}+ \sqrt{9}- \sqrt{6} } }= \frac{ \sqrt{11} }{ \sqrt{13} }}\)
Awatar użytkownika
kadiii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 642
Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 130 razy

funkcje trygonometryczne sumy i róznicy kątów

Post autor: kadiii »

A nie zastanowiłeś się po co miałeś wymnożyć ten ułamek przez \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3}- \sqrt{2} }{ \sqrt{3} - \sqrt{2} }}\). A o wzorach skróconego mnożenia słyszałeś? Np. takim \(\displaystyle{ a^{2}-b^{2}=(a-b)(a+b)}\). Poza tym nie wymnożyłeś dobrze licznika oraz zastosowałeś wzór \(\displaystyle{ \sqrt{a}+ \sqrt{b} = \sqrt{a+b}}\) który nie jest prawdziwy. Zauważ natomiast, że \(\displaystyle{ \sqrt{4}=2}\).
mateusz.ex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gradowa
Podziękował: 357 razy

funkcje trygonometryczne sumy i róznicy kątów

Post autor: mateusz.ex »

\(\displaystyle{ =\frac{\sqrt{6}-2+\sqrt{3}-\sqrt{2}}{3-2}=\sqrt{6}+\sqrt{3}-2-\sqrt{2}}\)
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

funkcje trygonometryczne sumy i róznicy kątów

Post autor: scyth »

Jest ok.
mateusz.ex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gradowa
Podziękował: 357 razy

funkcje trygonometryczne sumy i róznicy kątów

Post autor: mateusz.ex »

ale wynik ma mi wyjsc \(\displaystyle{ 2+ \sqrt{3}}\)
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

funkcje trygonometryczne sumy i róznicy kątów

Post autor: scyth »

Z równania w czwartym poście widać, że wynik będzie mniejszy od 1 (bo \(\displaystyle{ 1 < \sqrt{3}}\)). Zatem podana przez Ciebie odpowiedź nie może być prawdziwa.
mateusz.ex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gradowa
Podziękował: 357 razy

funkcje trygonometryczne sumy i róznicy kątów

Post autor: mateusz.ex »

ale tak mam w opdpowiedziach w podreczniku, czyli chyba musibyc cos zle:(
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

funkcje trygonometryczne sumy i róznicy kątów

Post autor: scyth »

w podręczniku źle oczywiście
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

funkcje trygonometryczne sumy i róznicy kątów

Post autor: Lorek »

Chyba, że wynik \(\displaystyle{ 2+\sqrt{3}}\) odnosi się do tangensa, to wtedy jest ok
ODPOWIEDZ