Problem z równaniem trygonometrycznym;/

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
lamia

Problem z równaniem trygonometrycznym;/

Post autor: lamia »

Pomóżcie w rozwiazaniu zadanka \(\displaystyle{ 2 \cos x+3=4\cos{\frac{x}{2}}}\)Wielkie dzieki
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Problem z równaniem trygonometrycznym;/

Post autor: ariadna »

cosx=2\(\displaystyle{ cos^{2}}\)\(\displaystyle{ \frac{x}{2}}\)-1
Wstaw do równania, otrzymasz równanie kwadratowe, za cos\(\displaystyle{ \frac{x}{2}}\), podstawiasz t i rozwiązujesz, wracasz do podstawinia i jest.
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Problem z równaniem trygonometrycznym;/

Post autor: Tristan »

\(\displaystyle{ z=\frac{x}{2} \\ 2 \cos 2z + 3=4 cos z}\)
Korzystasz ze wzoru na f.tryg.podwojonego argumentu, tj. \(\displaystyle{ \cos 2z=2 \cos^2 z -1}\) i podstawiasz:
\(\displaystyle{ 2( \cos^2 z -1)+3=4 \cos z \\2 \cos^2 z-4 \cos z +1=0}\)
Rozwiązujesz to równanie kwadratowe, pamiętając o założeniach i otrzymujesz, że \(\displaystyle{ \cos z=1-\frac{\sqrt2}{2}}\). Korzystasz ze wzoru na f.tryg. połowy argumentu i otrzymujemy, że
\(\displaystyle{ (1-\frac{ \sqrt2}{2})^2=\frac{1+\cos x}{2} \\ \cos x=2- \sqrt2}\)
Dalej już sobie poradzisz:)
ODPOWIEDZ