zasady trygonometrii

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
logs4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 7 wrz 2008, o 16:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznan

zasady trygonometrii

Post autor: logs4 »

uzywajac zasady cos(A+B) udowodnij ze\(\displaystyle{ cos =1-2sin^{2}( \frac{1}{2} )}\)
Awatar użytkownika
meninio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1876
Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 467 razy

zasady trygonometrii

Post autor: meninio »

\(\displaystyle{ \cos x=\cos ft(\frac{x}{2}+\frac{x}{2} \right) =\cos \frac{x}{2} \cos \frac{x}{2}-\sin \frac{x}{2} \sin \frac{x}{2} =\cos^2 \frac{x}{2}-\sin^2 \frac{x}{2} =1-\sin^2 \frac{x}{2}-\sin^2 \frac{x}{2}=1-2\sin^2 \frac{x}{2}}\)
ODPOWIEDZ