tozsamosci

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
logs4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 7 wrz 2008, o 16:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznan

tozsamosci

Post autor: logs4 »

udowodnij:\(\displaystyle{ cot2x+cosec2x=cotx (x \frac{npi}{2} ,n Z)}\)
Awatar użytkownika
anibod
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 188
Rejestracja: 12 wrz 2008, o 10:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sulejówek
Pomógł: 58 razy

tozsamosci

Post autor: anibod »

Spróbuj napisać ten przykład poprawnie
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

tozsamosci

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ \ctg 2x+\csc 2x=\frac{\cos 2x}{\sin 2x}+\frac{1}{\sin 2x}=\frac{\cos 2x+1}{\sin 2x}=\frac{2\cos^2 x-1+1}{2\sin x\cos x}=\\=\frac{\cos x}{\sin x}=\ctg x}\)
ODPOWIEDZ