problem Pi a Pi radianow

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
amdfanatyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 27 mar 2005, o 14:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: /dev/zero
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 7 razy

problem Pi a Pi radianow

Post autor: amdfanatyk »

wlasciwie to powinno byc w f-cje cyklometryczne ale nie ma takiego dzialu;

moj problem polega na tym, ze naprawde nie wiem co zrobic, gdy otrzymuje taki kwiatek:
arctg x = 1
osobiscie mysle, ze nie ma to rozwiazania poniewaz przeciwdziedzina arctg jest przedzial (-Pi/2, Pi/2) a 1 to co to jest? przeciez nie nalezy do tego przedzialu bo Pi/2 to nie 3.14 ... / 2 lecz Pi radianow / 2;

czy w ogole jest sens rozwiazywac cos takiego:
arctg x + 1 / arctg x = 2
jesli widac, ze nie rowna sie to czemus, co w iloczynie ma Pi radianow np. 0*Pi czy Pi/2

podobnie jest problem z przesuwaniem f-cji;
np:
f(x) = sin (x - 1)
jak mozna rzutowac 1 na Pi radianow, zeby dokonac przesuniecia wykresu?

nie ma problemu, gdy jest cos takiego:
f(x) = arcsin (x - 1)
Awatar użytkownika
ymar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 413
Rejestracja: 13 sie 2005, o 14:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 24 razy

problem Pi a Pi radianow

Post autor: ymar »

a 1 rad, to nie może to być? Przecież rozważając funkcje trygonometryczne, używamy argumentów x należących do R, a nie do zbioru kątów. Po prostu utożsamiamy liczby rzeczywiste z miarami kątów w radianach.
Awatar użytkownika
amdfanatyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 27 mar 2005, o 14:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: /dev/zero
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 7 razy

problem Pi a Pi radianow

Post autor: amdfanatyk »

nie wiem => pytam
Fibik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 978
Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 75 razy

problem Pi a Pi radianow

Post autor: Fibik »

Radian jest jednostką bezwymiarową, czyli jest po prostu liczbą.
Problemem byłoby obliczenie, przykładowo:
sin(2m) - sinus z 2 metrów,
exp(7kg) - e do potęgi 7 kilogramów,
log(1s) - logarytm z sekundy

W matematyce są liczby bezwymiarowe - np. gdy liczymy całkę,
nauczyciel mówi, że wynik jest powierzchnią zawartą między krzywą i osią X,
a mimo to wyniku nie podajemy w metrach kwadratowych - jest to liczba i tyle.
Jednostkami bawią się fizycy.
ODPOWIEDZ