wykres - przekształcenia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Geniusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 189
Rejestracja: 26 wrz 2007, o 21:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koluszki
Podziękował: 8 razy

wykres - przekształcenia

Post autor: Geniusz »

Co mam zrobić z wykresem funkcji
\(\displaystyle{ f(x) = tg ^{2} x+1}\)

Aby otrzymać wykres funkcji

\(\displaystyle{ f(x) = \frac{1}{tg ^{2} x+1}}\)
Ostatnio zmieniony 2 paź 2008, o 15:45 przez Geniusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

wykres - przekształcenia

Post autor: Lorek »

To samo co z wykresem \(\displaystyle{ y=x}\) by otrzymac \(\displaystyle{ y=\frac{1}{x}}\)
Hint:
\(\displaystyle{ \frac{1}{\tg^2x+1}=\cos^2x}\)
Geniusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 189
Rejestracja: 26 wrz 2007, o 21:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koluszki
Podziękował: 8 razy

wykres - przekształcenia

Post autor: Geniusz »

hmm nie za bardzo umiem to sobie wyobrazic
Awatar użytkownika
RyHoO16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1822
Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WLKP
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 487 razy

wykres - przekształcenia

Post autor: RyHoO16 »

\(\displaystyle{ y=x \frac{1}{x^2}= \frac{1}{x}}\) pod \(\displaystyle{ x= \tg^2 x +1}\)
Geniusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 189
Rejestracja: 26 wrz 2007, o 21:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koluszki
Podziękował: 8 razy

wykres - przekształcenia

Post autor: Geniusz »

ok. Tylko jak w takim razie naszkicować wykres?

\(\displaystyle{ tg ^{2} x+1* \frac{1}{ (tg ^{2}x+1)^{2} }}\)
Awatar użytkownika
RyHoO16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1822
Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WLKP
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 487 razy

wykres - przekształcenia

Post autor: RyHoO16 »

No tak jak pokazał Lorek

\(\displaystyle{ \frac{1}{\tg^2x+1}=\cos^2x}\)
Geniusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 189
Rejestracja: 26 wrz 2007, o 21:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koluszki
Podziękował: 8 razy

wykres - przekształcenia

Post autor: Geniusz »

Tzn juz wiem o co chodzi ale idąc zgodnie z moją książką to, że

\(\displaystyle{ ctgx= \frac{1}{tgx}}\)

Jest kilka tematów wprzód. W takim razie jak to zrobić nie znając jeszcze tej zależności??
Albo chociaz w jaki sposób wyznaczyć zbiór wartości??

Dzięki wszystkim za pomoc ale nie jestem za dobry z trygonometrii dlatego tyle pytań.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

wykres - przekształcenia

Post autor: Lorek »

A w którym miejscu korzystasz z tej zależności? Bo ja takiego momentu nie widzę.
Geniusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 189
Rejestracja: 26 wrz 2007, o 21:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koluszki
Podziękował: 8 razy

wykres - przekształcenia

Post autor: Geniusz »

no to w takim razie nie wiem skąd to się wzięło =(
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

wykres - przekształcenia

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ \frac{1}{\tg^2x+1}=\frac{1}{\frac{\sin^2x}{\cos^2x}+1}=\frac{1}{\frac{\sin^2x+\cos^2x}{\cos^2x}}=\cos^2x}\)
Geniusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 189
Rejestracja: 26 wrz 2007, o 21:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koluszki
Podziękował: 8 razy

wykres - przekształcenia

Post autor: Geniusz »

ok wszystko jasne ale do momentu w książce, w którym jestem nigdzie nie pisze wczesniej, że \(\displaystyle{ tg= \frac{sin}{cos}}\) czy nie ma innej możliwości na wyznaczenie zbioru wartości?
bez korzystania z tego wzoru?? czy to ta książka jest do kitu??
Ostatnio zmieniony 2 paź 2008, o 18:15 przez Geniusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

wykres - przekształcenia

Post autor: Lorek »

Geniusz pisze:czy nie ma innej możliwości na wyznaczenie zbioru wartości?
Pewnie i jest, ale ta jest najprostsza
Geniusz pisze:czy to ta książka jest do kitu??
Czy jest do kitu to nie wiem, ale na pewno jest dziwna...
Geniusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 189
Rejestracja: 26 wrz 2007, o 21:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koluszki
Podziękował: 8 razy

wykres - przekształcenia

Post autor: Geniusz »

ok. dzieki za wszystkie odpowiedzi
ODPOWIEDZ