prawa trygonometria

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
logs4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 7 wrz 2008, o 16:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznan

prawa trygonometria

Post autor: logs4 »

udowodnij:\(\displaystyle{ 2sin2 -3cos2 -3sin +3=sin (4cos +6sin -3)}\)
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

prawa trygonometria

Post autor: mmoonniiaa »

\(\displaystyle{ L=2 2 sin\alpha cos\alpha-3(1-2sin^2\alpha)-3sin\alpha+3= \\ =4sin\alpha cos\alpha - 3 +6sin^2\alpha-3sin\alpha+3=sin\alpha(4cos\alpha+6sin\alpha-3)=P}\)
ODPOWIEDZ