W trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\) są dane:\(\displaystyle{ |AC|=10, |BC|=10 \sqrt{2}}\) .Promien okregu opisanego na tym trójkącie: \(\displaystyle{ R=10}\) .Oblicz miarę kąta \(\displaystyle{ ACB}\).
Prosze o pomoc z tym zadaniem
jak tu zastosowac twierdzenie sinusow?
-
- Użytkownik
- Posty: 168
- Rejestracja: 13 cze 2006, o 19:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dąbrova G.
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 65 razy
jak tu zastosowac twierdzenie sinusow?
Możesz zrobić to zadanie korzystając dwukrotnie z twierdzenia cosinusów.
Zrób sobie dobry rysunek, i zaznacz promienie koła do wierzchołków A i C trójkąta. Wtedy możesz zauważyć że kąt \(\displaystyle{ ABC}\) ma miarę \(\displaystyle{ 30^{\circ}}\).
Z tego możesz wyliczyć długość boku \(\displaystyle{ AB}\) a potem miarę kąta \(\displaystyle{ ACB}\)
Lub można też zauważyć że miara kąta \(\displaystyle{ COB}\) (gdzie O jest środkiem okręgu) wynosi \(\displaystyle{ 90^{\circ}}\) i też coś potem zauważyć
Zrób sobie dobry rysunek, i zaznacz promienie koła do wierzchołków A i C trójkąta. Wtedy możesz zauważyć że kąt \(\displaystyle{ ABC}\) ma miarę \(\displaystyle{ 30^{\circ}}\).
Z tego możesz wyliczyć długość boku \(\displaystyle{ AB}\) a potem miarę kąta \(\displaystyle{ ACB}\)
Lub można też zauważyć że miara kąta \(\displaystyle{ COB}\) (gdzie O jest środkiem okręgu) wynosi \(\displaystyle{ 90^{\circ}}\) i też coś potem zauważyć
Ostatnio zmieniony 2 paź 2008, o 09:30 przez QuusAmo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
jak tu zastosowac twierdzenie sinusow?
Można i tak:
\(\displaystyle{ a = 10, b = 10 \sqrt{2}, R= 10. c}\) - pozostały bok, \(\displaystyle{ \gamma}\)- szukany kąt.
Ze wzorów na pole trójkata, twierdzenia cosinusów i jedynki trygonometrycznej
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}absin\gamma=\frac{abc}{4R} sin\gamma=\frac{c}{2R}=\frac{c}{20} sin^2\gamma=\frac{c^2}{400}=\frac{300-200 \sqrt{2}cos\gamma}{400}=\\ \frac{3-2 \sqrt{2}cos\gamma}{4} 4-4cos^2\gamma=3-2 \sqrt{2}cos\gamma 4cos^2\gamma-2 \sqrt{2}cos\gamma-1=0.}\)
Z ostatniego rówania wyznaczam \(\displaystyle{ cos\gamma.}\) Ja dostałem dwa rozwiązanai
\(\displaystyle{ cos\gamma _{1}=\frac{ \sqrt{2}- \sqrt{6}}{4}, \ cos\gamma _{2}=\frac{ \sqrt{2}+ \sqrt{6}}{4}.}\)
\(\displaystyle{ a = 10, b = 10 \sqrt{2}, R= 10. c}\) - pozostały bok, \(\displaystyle{ \gamma}\)- szukany kąt.
Ze wzorów na pole trójkata, twierdzenia cosinusów i jedynki trygonometrycznej
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}absin\gamma=\frac{abc}{4R} sin\gamma=\frac{c}{2R}=\frac{c}{20} sin^2\gamma=\frac{c^2}{400}=\frac{300-200 \sqrt{2}cos\gamma}{400}=\\ \frac{3-2 \sqrt{2}cos\gamma}{4} 4-4cos^2\gamma=3-2 \sqrt{2}cos\gamma 4cos^2\gamma-2 \sqrt{2}cos\gamma-1=0.}\)
Z ostatniego rówania wyznaczam \(\displaystyle{ cos\gamma.}\) Ja dostałem dwa rozwiązanai
\(\displaystyle{ cos\gamma _{1}=\frac{ \sqrt{2}- \sqrt{6}}{4}, \ cos\gamma _{2}=\frac{ \sqrt{2}+ \sqrt{6}}{4}.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 168
- Rejestracja: 13 cze 2006, o 19:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dąbrova G.
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 65 razy
jak tu zastosowac twierdzenie sinusow?
To może rysunek przedstawi sprawę jaśniej
Kąt AOB ma miarę 60 stopni, kąt COB ma miarę 90 stopni, z tego kąt OCB ma miarę 45 stopni, kąt ACO ma miarę 60 stopni, więc kąt ACB ma miarę 105 stopni
[edit]
Tak, literówka mi się wkradła, powinien być kąt AOC z miarą 60 stopni ale reszta rozwiązania poprawna (gdyż na kartce rozwiązanie miałem dobre, błąd w przepisaniu na kompa)[/latex]
Kąt AOB ma miarę 60 stopni, kąt COB ma miarę 90 stopni, z tego kąt OCB ma miarę 45 stopni, kąt ACO ma miarę 60 stopni, więc kąt ACB ma miarę 105 stopni
[edit]
Tak, literówka mi się wkradła, powinien być kąt AOC z miarą 60 stopni ale reszta rozwiązania poprawna (gdyż na kartce rozwiązanie miałem dobre, błąd w przepisaniu na kompa)[/latex]
Ostatnio zmieniony 2 paź 2008, o 14:28 przez QuusAmo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
jak tu zastosowac twierdzenie sinusow?
Drobna pomyłka.QuusAmo pisze:Kąt AOB ma miarę 60 stopni, kąt COB ma miarę 90 stopni, z tego kąt OCB ma miarę 45 stopni, kąt ACO ma miarę 60 stopni, więc kąt ACB ma miarę 105 stopni
Kąt AOC ma miarę 60 stopni, kąt COB ma miarę 90 stopni...
I dalej, chyba łatwiej, kąt AOC ma 150 stopni. Drugi kąt środkowy, wyznaczony przez te półproste = 360-150=210 stopni. Jest on dwa razy większy od szukanego kąta (wpisanego opartego na tym samym łuku.
Ciekawe byłoby wyznaczenie w podobny sposób kąta ostrego. Poniżej obydwa przypadki.
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 14 lip 2008, o 14:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
jak tu zastosowac twierdzenie sinusow?
kolega zrobil blad wystarczylo zastosowac twierdzenie sin i odjac od 180