tożsamości trygonometrzyczne funkcji
- exculibrus
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 31 sty 2008, o 14:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lubin
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 6 razy
tożsamości trygonometrzyczne funkcji
z czego wynika ze np. \(\displaystyle{ tg20^{o}*tg70^{o}=tg^{2}45^{o}}\) ? tzn. mam przypadki w których np. \(\displaystyle{ tg44^{o}*tg45^{o}*tg46^{o}=1}\) wiec wnioskuje ze takie rownosci zachodza; jak to jest w przypadku cotangensów, sinusów oraz cosinusów?
- Anathemed
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 12 lip 2007, o 21:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 34 razy
tożsamości trygonometrzyczne funkcji
Zauważ, że:
tgx * ctgx = 1
tg45 = 1
tg20 = ctg70 (bo tg(90-x) = ctgx)
tgx * ctgx = 1
tg45 = 1
tg20 = ctg70 (bo tg(90-x) = ctgx)
-
- Użytkownik
- Posty: 326
- Rejestracja: 21 paź 2007, o 21:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 122 razy
tożsamości trygonometrzyczne funkcji
A więc zauważ
\(\displaystyle{ \tg20 \tg70=\frac{sin20 \sin70}{cos20 cos70}=\frac{sin20 cos20}{cos20 sin20}=1\\
tg45=1}\)
Pierwsze przejście wynika z tego ze \(\displaystyle{ tg=\frac{sin}{cos}}\)
drugie \(\displaystyle{ sin(90-x)=cosx\\ cos(90-x)=sinx}\)
\(\displaystyle{ \tg20 \tg70=\frac{sin20 \sin70}{cos20 cos70}=\frac{sin20 cos20}{cos20 sin20}=1\\
tg45=1}\)
Pierwsze przejście wynika z tego ze \(\displaystyle{ tg=\frac{sin}{cos}}\)
drugie \(\displaystyle{ sin(90-x)=cosx\\ cos(90-x)=sinx}\)
- exculibrus
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 31 sty 2008, o 14:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lubin
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 6 razy