Zadania z funkcji trygonometrycznych

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
djmostek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 17 lut 2007, o 10:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lodz
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

Zadania z funkcji trygonometrycznych

Post autor: djmostek »

ZADANIE 1:
Która z funkcji trygonometrycznych może przyjąć wartość \(\displaystyle{ \frac{a+b}{\sqrt{a*b}}}\) i a>0 i b>0
ZADANIE2:
Ramiona kąta, którego miara jest 64* należy połączyć łukiem o promieniu 400m stycznym do każdego z nich. Oblicz długość tego łuku i długość odpowiadającej mu cięciwy.

UWAGA:
Bardzo proszę o przejrzyste wytłumaczenie co i jak. Nie mam wyobraźni matematycznej i pewnych rzeczy nie jestem sobie w stanie przetworzyć abstrakcyjnie.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Zadania z funkcji trygonometrycznych

Post autor: Lorek »

1. Z nierówności między średnią arytmetyczna i geometryczną:
\(\displaystyle{ a+b\geqslant 2\sqrt{ab}\Rightarrow \frac{a+b}{\sqrt{ab}}\geqslant 2}\)
a zatem ta wartość nie może być równa ani sinusowi ani cosinusowi pewnego kąta, do wszystkich innych funkcji pasuje.
djmostek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 17 lut 2007, o 10:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lodz
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

Zadania z funkcji trygonometrycznych

Post autor: djmostek »

Mógłbyś bardziej rozjaśnić swój wywód ?? Jeśli to możliwe oczywiście.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Zadania z funkcji trygonometrycznych

Post autor: Lorek »

Hmm a nie jest jasny? Ze średnich wynika, że \(\displaystyle{ frac{a+b}{sqrt{ab}}in [2;infty)=A}\)
i teraz wiemy, że zbirem wartości sinusa i cosinusa jest \(\displaystyle{ [-1;1]}\), a zatem nie mogą przyjmować wartości ze zbioru \(\displaystyle{ A}\), zbiorem wartości tangensa i cotangensa jest \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\), a zatem mogą przyjmować wartości ze zbioru \(\displaystyle{ A}\). Podobnie by było dla secansa i cosecansa jakby Cię to interesowało
ODPOWIEDZ