Wiedząc, że\(\displaystyle{ \sin \left( 6\pi + \alpha \right) > 0 , \cos \left( \pi + \alpha \right) = \frac{5}{13}}\) ,
oblicz \(\displaystyle{ \tg \alpha .}\)
Temat jednowyrazowy niewiele mówi o treści zadania.
luka52
oblicz tangens korzystając z danych
-
- Użytkownik
- Posty: 1196
- Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 1 raz
oblicz tangens korzystając z danych
Ostatnio zmieniony 7 mar 2013, o 19:32 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
oblicz tangens korzystając z danych
\(\displaystyle{ \sin {(6\pi+x)}=\sin {x} \\
\cos {(\pi+x)}=-\cos {x} \\
\sin {x} >0 \quad \wedge \quad \cos {x} <0 \Rightarrow x\in (\frac{\pi}{2}, \pi ) \\
\sin {x}=\sqrt{1-\cos ^2{x}}}\)
\cos {(\pi+x)}=-\cos {x} \\
\sin {x} >0 \quad \wedge \quad \cos {x} <0 \Rightarrow x\in (\frac{\pi}{2}, \pi ) \\
\sin {x}=\sqrt{1-\cos ^2{x}}}\)
Ostatnio zmieniony 7 mar 2013, o 19:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 281
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:10
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 2 razy
oblicz tangens korzystając z danych
No tak, ale wg. Kiełbasy wynik zły.
\(\displaystyle{ \tg \alpha =\frac{\sin \alpha }{\cos \alpha }=-\frac{\sqrt{281}}{15}}\) (po skorzystaniu z "jedynki trygonometrycznej". Wg. pana Andrzeja powinno być \(\displaystyle{ -2,4}\).
\(\displaystyle{ \tg \alpha =\frac{\sin \alpha }{\cos \alpha }=-\frac{\sqrt{281}}{15}}\) (po skorzystaniu z "jedynki trygonometrycznej". Wg. pana Andrzeja powinno być \(\displaystyle{ -2,4}\).
Ostatnio zmieniony 7 mar 2013, o 19:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Peter Zof
- Użytkownik
- Posty: 585
- Rejestracja: 30 cze 2012, o 16:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa (MIMUW) / Pułtusk
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 66 razy
oblicz tangens korzystając z danych
\(\displaystyle{ \cos \alpha=- \frac{5}{13}}\)
z jedynki trygonometrycznej:
\(\displaystyle{ \cos ^{2}\alpha=1-\sin ^{2}\alpha}\)
podstawiasz za kosinusa
\(\displaystyle{ \left( - \frac{5}{13} \right)^{2}=1-\sin ^{2}\alpha}\)
po prostych rachunkach...
\(\displaystyle{ \sin \alpha= \frac{12}{13}}\)
\(\displaystyle{ \tg \alpha= \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha}}\)...Wierzę w Ciebie
z jedynki trygonometrycznej:
\(\displaystyle{ \cos ^{2}\alpha=1-\sin ^{2}\alpha}\)
podstawiasz za kosinusa
\(\displaystyle{ \left( - \frac{5}{13} \right)^{2}=1-\sin ^{2}\alpha}\)
po prostych rachunkach...
\(\displaystyle{ \sin \alpha= \frac{12}{13}}\)
\(\displaystyle{ \tg \alpha= \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha}}\)...Wierzę w Ciebie
Ostatnio zmieniony 7 mar 2013, o 19:34 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.