Wzory redukcyjne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Tux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 27 cze 2008, o 14:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kto to wie?
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 2 razy

Wzory redukcyjne

Post autor: Tux »

Jeśli mam
\(\displaystyle{ ctg(-(90+\alpha))}\)
Czy to się równa
\(\displaystyle{ tg\alpha}\)
czy
\(\displaystyle{ -tg\alpha}\)
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Wzory redukcyjne

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ ctg(-(90+\alpha))=-ctg(90^0+\alpha)=-(-tg\alpha)=tg\alpha}\)
frej

Wzory redukcyjne

Post autor: frej »

\(\displaystyle{ ctg{-(90+x)}=-ctg{(90+x)}=-(-tg{x})=tg{x}}\)
ODPOWIEDZ