rownanie -trygonometria
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
rownanie -trygonometria
założenia \(\displaystyle{ cosx 0 x \frac{\pi}{2}, x \frac{3}{2}\pi}\)
\(\displaystyle{ 2tg^2x+\frac{1}{cosx}=1 2sin^2x+cosx=cos^2x 3cos^2x-cosx-2=0}\), \(\displaystyle{ cosx=t, t 0}\) mamy \(\displaystyle{ 3t^2-t-2=0}\) dalej powinnaś sobie poradzić
pozdrawiam
\(\displaystyle{ 2tg^2x+\frac{1}{cosx}=1 2sin^2x+cosx=cos^2x 3cos^2x-cosx-2=0}\), \(\displaystyle{ cosx=t, t 0}\) mamy \(\displaystyle{ 3t^2-t-2=0}\) dalej powinnaś sobie poradzić
pozdrawiam