wyrażenie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
RedBerry
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 12 wrz 2007, o 17:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: KrK
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

wyrażenie trygonometryczne

Post autor: RedBerry »

uzasadnij że wartość wyrażenia \(\displaystyle{ cos2\alpha+8sin^{2} \frac{1}{2} *cos^{2} \frac{1}{2} }\) nie zależy od wartości \(\displaystyle{ \alpha}\)
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

wyrażenie trygonometryczne

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ \cos 2x+8\sin^2 \frac{x}{2}\cos^2 \frac{x}{2}=\cos 2x+2(4\sin^2 \frac{x}{2}\cos^2 \frac{x}{2})=1-2\sin^2 x+2(\sin x)^2=1}\)
ODPOWIEDZ