hej kto pomoże w zadanku??
Oblicz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych, jeśli \(\displaystyle{ \cos{\alpha}=- \frac{1}{5}}\) i \(\displaystyle{ \alpha (180^{\circ} , 270^{\circ})}\)
Krótki kurs LaTeX-a - zapisywanie wyrażeń matematycznych
frej
zadanie, oblicz wartość pozostałych funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 1 cze 2008, o 13:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 1 raz
zadanie, oblicz wartość pozostałych funkcji
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2008, o 19:01 przez basienka901, łącznie zmieniany 2 razy.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
- Mersenne
- Użytkownik
- Posty: 1010
- Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bytom/Katowice
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 303 razy
zadanie, oblicz wartość pozostałych funkcji
\(\displaystyle{ \cos =-\frac{1}{5}}\)
zał.: \(\displaystyle{ \alpha (180^{\circ}; 270^{\circ})}\)
Z jedynki trygonometrycznej mamy:
\(\displaystyle{ \sin^{2} +\cos^{2} =1}\).
\(\displaystyle{ \sin^{2} +\frac{1}{25}=1 \iff \sin^{2} =\frac{24}{25} \iff \sin =-\frac{2\sqrt{6}}{5} \sin =\frac{2\sqrt{6}}{5}}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ \alpha (180^{\circ};270^{\circ})}\), to \(\displaystyle{ \sin =-\frac{2\sqrt{6}}{5}}\).
\(\displaystyle{ \tg =\frac{\sin }{\cos }}\)
\(\displaystyle{ \tg =-\frac{2\sqrt{6}}{5}\cdot (-5)=2\sqrt{6}}\)
\(\displaystyle{ \ctg =\frac{1}{\tg }}\)
\(\displaystyle{ \ctg =\frac{1}{2\sqrt{6}}=\frac{\sqrt{6}}{12}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \sin =-\frac{2\sqrt{6}}{5} \\ \cos =-\frac{1}{5}\\ \tg =2\sqrt{6}\\ \ctg =\frac{\sqrt{6}}{12} \end{cases}}\)
@_frej tam chyba nie ma być \(\displaystyle{ \cos =-\frac{3}{2}}\), bo widzę, że poprawiłeś. Zbiorem wartości funkcji \(\displaystyle{ y=\cos }\) jest przedział \(\displaystyle{ }\), czyli w takim przypadku mielibyśmy sprzeczność.
zał.: \(\displaystyle{ \alpha (180^{\circ}; 270^{\circ})}\)
Z jedynki trygonometrycznej mamy:
\(\displaystyle{ \sin^{2} +\cos^{2} =1}\).
\(\displaystyle{ \sin^{2} +\frac{1}{25}=1 \iff \sin^{2} =\frac{24}{25} \iff \sin =-\frac{2\sqrt{6}}{5} \sin =\frac{2\sqrt{6}}{5}}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ \alpha (180^{\circ};270^{\circ})}\), to \(\displaystyle{ \sin =-\frac{2\sqrt{6}}{5}}\).
\(\displaystyle{ \tg =\frac{\sin }{\cos }}\)
\(\displaystyle{ \tg =-\frac{2\sqrt{6}}{5}\cdot (-5)=2\sqrt{6}}\)
\(\displaystyle{ \ctg =\frac{1}{\tg }}\)
\(\displaystyle{ \ctg =\frac{1}{2\sqrt{6}}=\frac{\sqrt{6}}{12}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \sin =-\frac{2\sqrt{6}}{5} \\ \cos =-\frac{1}{5}\\ \tg =2\sqrt{6}\\ \ctg =\frac{\sqrt{6}}{12} \end{cases}}\)
@_frej tam chyba nie ma być \(\displaystyle{ \cos =-\frac{3}{2}}\), bo widzę, że poprawiłeś. Zbiorem wartości funkcji \(\displaystyle{ y=\cos }\) jest przedział \(\displaystyle{ }\), czyli w takim przypadku mielibyśmy sprzeczność.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
zadanie, oblicz wartość pozostałych funkcji
Mersenne ma rację. Tylko że basienka901 dość dziwnie to zapisała:
Coś w tym stylu, także frej mógł się pomylić.cosL=-1,5
zadanie, oblicz wartość pozostałych funkcji
Ehh, oczywiście masz rację. Tak to jest, jak się nie myśli zbytnio o czym się pisze... Poprawiłem. Autor tematu w razie czego niech sprostuje polecenie zadania, między innymi z tego powodu zapis w \(\displaystyle{ \LaTeX -u}\) jest lepszy, moim zdaniem.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
zadanie, oblicz wartość pozostałych funkcji
Nie tylko Twoim, frej.frej pisze:między innymi z tego powodu zapis w LaTeX -u jest lepszy, moim zdaniem.