obliczyc
\(\displaystyle{ sin(\frac{1}{2} arctg(-\frac{3}{4} ))}\)
obliczyc wartosc
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 7 mar 2005, o 11:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: T3
- Pomógł: 10 razy
obliczyc wartosc
\(\displaystyle{ \arctan\(-\frac{3}{4}\)=2\cdot\arctan x=\arctan\frac{2x}{1-x^2}\ \ \frac{2x}{1-x^2}=-\frac{3}{4}\ \ x=3\ \ x=-\frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ \sin\(\frac{1}{2}\cdot 2\cdot\arctan x\)=\sin (\arctan x)=\sin\(\arcsin\frac{x}{\sqrt{1+x^2}}\)=\frac{x}{\sqrt{1+x^2}}}\)
\(\displaystyle{ \sin\[\frac{1}{2}\cdot\arctan\(-\frac{3}{4}\)\]=\frac{3}{\sqrt{10}}\ \ \sin\[\frac{1}{2}\cdot\arctan\(-\frac{3}{4}\)\]=\frac{-1}{\sqrt{10}}}\)
Wybierz sobie właściwą wartość
\(\displaystyle{ \sin\(\frac{1}{2}\cdot 2\cdot\arctan x\)=\sin (\arctan x)=\sin\(\arcsin\frac{x}{\sqrt{1+x^2}}\)=\frac{x}{\sqrt{1+x^2}}}\)
\(\displaystyle{ \sin\[\frac{1}{2}\cdot\arctan\(-\frac{3}{4}\)\]=\frac{3}{\sqrt{10}}\ \ \sin\[\frac{1}{2}\cdot\arctan\(-\frac{3}{4}\)\]=\frac{-1}{\sqrt{10}}}\)
Wybierz sobie właściwą wartość