trygonometria

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
juliiia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 27 mar 2008, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy

trygonometria

Post autor: juliiia »

witam,
bardzo prosze o szybka pomoc w wykonaniu nastepujacego zadania:

"o godzinie 6 koniec wskazówki godzinowej zegara miejskiego znajduje się 15 metrow nad ziemią. na jakiej wysokości znajdzie się o godzinie 11, jeżeli wkazówka ma 1 metr długości?"

bardzo prosze o jak najprostrze wytlumaczenie
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

trygonometria

Post autor: mmoonniiaa »



Kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) ma miarę: \(\displaystyle{ \frac{2}{12} 360^o=60^o}\).
Skorzystaj z funkcji sinus: \(\displaystyle{ sin60^o= \frac{x}{1} =x x=\frac{ \sqrt{3} }{2}}\)

Wysokość: \(\displaystyle{ H=15+1+\frac{ \sqrt{3} }{2} =16+\frac{ \sqrt{3} }{2} m}\).
ODPOWIEDZ