Wyznacz wartosci f. tryg.
-
- Użytkownik
- Posty: 277
- Rejestracja: 15 kwie 2008, o 22:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Imperium Romanum
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 15 razy
Wyznacz wartosci f. tryg.
Korzystajac ze wzoru \(\displaystyle{ ctg ^{2}x+1= \frac{1}{sin ^{2}x }}\) wyznacz wartosci funkcji trygonometrycznych jesli \(\displaystyle{ ctgx= \frac{20}{21}}\)
- jacek89
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 30 sty 2008, o 19:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 19 razy
Wyznacz wartosci f. tryg.
\(\displaystyle{ tgx= 1/ctgx = 21/20}\) (bo\(\displaystyle{ tg(x)* ctg(x)=1}\))
Korzystając ze wzoru \(\displaystyle{ sin(x)= \sqrt{ \frac{1}{ctg(x) + 1} }}\) (to jest przekształcony wzór zadania)
I tak obliczony sinus wstawiamy do wzoru:
\(\displaystyle{ cos(x)= \sqrt{1-sin^2 x}}\) (z tzw. jedynki trygonometrycznej)
Jak coś jest niejasne to pisz
pozdr.
jacek
Korzystając ze wzoru \(\displaystyle{ sin(x)= \sqrt{ \frac{1}{ctg(x) + 1} }}\) (to jest przekształcony wzór zadania)
I tak obliczony sinus wstawiamy do wzoru:
\(\displaystyle{ cos(x)= \sqrt{1-sin^2 x}}\) (z tzw. jedynki trygonometrycznej)
Jak coś jest niejasne to pisz
pozdr.
jacek
-
- Użytkownik
- Posty: 277
- Rejestracja: 15 kwie 2008, o 22:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Imperium Romanum
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 15 razy
Wyznacz wartosci f. tryg.
No, nie rozumiem tego przeksztalcenia wzoru. Nie pasuje mi tu ten ctgx pod pierwiastkiem, skoro byl ctx^2 tak samo jak sinx^2. Reszte kumam
[ Dodano: 24 Września 2008, 16:49 ]
Jak dla mnie to powinno byc
\(\displaystyle{ sinx=\frac{1}{ctgx+1}}\)
bez pierwiastka
[ Dodano: 24 Września 2008, 16:52 ]
Powiedz mi tylko, czy wynik wyszedl \(\displaystyle{ sinx=\frac{21}{41}}\), jesli tak to ok
[ Dodano: 24 Września 2008, 16:49 ]
Jak dla mnie to powinno byc
\(\displaystyle{ sinx=\frac{1}{ctgx+1}}\)
bez pierwiastka
[ Dodano: 24 Września 2008, 16:52 ]
Powiedz mi tylko, czy wynik wyszedl \(\displaystyle{ sinx=\frac{21}{41}}\), jesli tak to ok