a)\(\displaystyle{ sin x + sin 2x + sin 3x=cos x + cos 2x + cos 3x}\)
b)\(\displaystyle{ cos x sin 7x=cos 3x sin 5x}\)
rozwiaz rownanie
-
- Użytkownik
- Posty: 657
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czewa/Wrocław
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 138 razy
rozwiaz rownanie
b) \(\displaystyle{ cosx sin7x = cos3x sin5x / cosx}\)
\(\displaystyle{ sin7x = cos2x sin5x / sin5x}\)
\(\displaystyle{ sin2x - cos2x = 0}\)
i teraz korzystasz ze wzorów na funkcje trygonometryczne.
\(\displaystyle{ sin7x = cos2x sin5x / sin5x}\)
\(\displaystyle{ sin2x - cos2x = 0}\)
i teraz korzystasz ze wzorów na funkcje trygonometryczne.