rownanie trygonometryczne z parametrem

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Siara
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 2 mar 2008, o 21:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: KRK

rownanie trygonometryczne z parametrem

Post autor: Siara »

dla jakich wartosci parametru m rownanie \(\displaystyle{ 1+ \sin^2 (mx)= \cos x}\) ma tylko jedno rozw?;>
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2008, o 18:05 przez Siara, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
RyHoO16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1822
Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WLKP
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 487 razy

rownanie trygonometryczne z parametrem

Post autor: RyHoO16 »

Najprościej chyba z wykresów, czyli narysuj wykres funkcji \(\displaystyle{ \sin ^2 x}\) oraz \(\displaystyle{ \cos x -1}\) Teraz je już tylko przyrównać ,czyli dla \(\displaystyle{ m=1}\) ma rozwiązanie \(\displaystyle{ x= 2 k \pi}\)
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2008, o 21:43 przez RyHoO16, łącznie zmieniany 1 raz.
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

rownanie trygonometryczne z parametrem

Post autor: JankoS »

Siara pisze:dla jakich wartosci parametru m rownanie \(\displaystyle{ 1+ \sin^2 (mx)= \cos x}\) ma tylko jedno rozw?;>
Chyba rozkojarzenie nie minęło. To nie do Koleżanki.

\(\displaystyle{ 1+ \sin^2 (mx)= \cos x sin^2 (mx)= cosx-1}\)
Z własności funkcji trygonometryczny i liczb rzeczywistych ostatnia równość jest możliwa, gdy
\(\displaystyle{ sin ^{2}(mx)=0 cosx=1 mx=k\pi x=l\pi, \ k.l Z.}\)
Jeżeli m = 0, to jest nieskończenie wiele rozwiązań.
Jeżeli \(\displaystyle{ m 0}\), to \(\displaystyle{ x=\frac{kl\pi^2}{m}, \ k,l Z, \ m R-\{ 0 \}.}\)
Wydaje mi się, że nie mozna dobrać całkowitych k, l oraz rzeczywistego m, tak aby otrzymać jeden konkretny wynik, więc \(\displaystyle{ m \emptyset.}\)
ODPOWIEDZ