równanie tożsamościowe?

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
wania89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 21 wrz 2008, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 1 raz

równanie tożsamościowe?

Post autor: wania89 »

Jak zrobić coś takiego: \(\displaystyle{ \cos x+\cos x\cdot\ctg^2 x =\ctg x :\sin x}\), mam podać czy równanie jest tożsamością i podać założenia Z góry dzięki za szybka pomoc
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2008, o 11:18 przez wania89, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jacek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 30 sty 2008, o 19:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 19 razy

równanie tożsamościowe?

Post autor: jacek89 »

Co znaczy "ctg2" ?!
wania89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 21 wrz 2008, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 1 raz

równanie tożsamościowe?

Post autor: wania89 »

ctg kwadrat, widocznie coś pomieszałem z TEX
Awatar użytkownika
jacek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 30 sty 2008, o 19:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 19 razy

równanie tożsamościowe?

Post autor: jacek89 »

\(\displaystyle{ L= cos x+ cosx* ctg^2x= cos x+ cos x* \frac{cos^2x}{sin^2x} = \frac{cos x sin^2x+ cos^3 x}{sin^2 x} = \frac{cos x}{sin^2x} = \frac{ctg x}{sin x} = P}\)

Mam nadzieję, że pomogłem

Pozdrawiam
JAcek
wania89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 21 wrz 2008, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 1 raz

równanie tożsamościowe?

Post autor: wania89 »

czyli cos + cos = cos? skoro cosx * sin (kwadrat) x + cos (do trzeciej) x = cosx, bo sin kw x + cos kw x = 1... dobrze kombinuje? chodzi mi o wyrażenie po trzecim "równa się" od lewej
Awatar użytkownika
jacek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 30 sty 2008, o 19:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 19 razy

równanie tożsamościowe?

Post autor: jacek89 »

Dobrze kombinujesz- korzystamy tu z tzw. jedynki trygonometrycznej
ODPOWIEDZ