Oblicz

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
bubble0soap
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 18 lut 2008, o 12:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 35 razy

Oblicz

Post autor: bubble0soap »

rozwiąż równanie: \(\displaystyle{ sin3x + cos5x=0}\)

mając dany \(\displaystyle{ sin22^{\circ}=a}\), oblicz \(\displaystyle{ tg38^{\circ}}\)

dla jakich wartości parametru m równanie \(\displaystyle{ sin2x+msinx=0}\) ma w przedziale \(\displaystyle{ }\)dokładnie dwa rozwiązania?
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2008, o 21:25 przez bubble0soap, łącznie zmieniany 3 razy.
frej

Oblicz

Post autor: frej »

1. \(\displaystyle{ sin{3x}=-cos{5x}=sin{(5x-\frac{\pi}{2})}}\) i teraz powinno być łatwiej.

[ Dodano: 22 Września 2008, 20:43 ]
2. hint: \(\displaystyle{ 38^{\circ}=60^{\circ}-22^{\circ}}\)
ODPOWIEDZ