Jak rozwinąć wzór cos2alfa

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
ChipiDay
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 21 lis 2004, o 16:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nDCh
Podziękował: 41 razy

Jak rozwinąć wzór cos2alfa

Post autor: ChipiDay »

\(\displaystyle{ \cos 2\alpha \,=\, \cos^{2}\alpha - \sin^{2}\alpha \,=\, 1 - 2\sin^{2}\alpha \,=\, 2 \cos^{2}\alpha - 1}\)
a właściwie nie wiem jak rozwinąć:
\(\displaystyle{ \Large 1 - 2\sin^{2}\alpha \,=\, 2 \cos^{2}\alpha - 1}\)
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Jak rozwinąć wzór cos2alfa

Post autor: Tristan »

Wiemy, że \(\displaystyle{ \cos2\alpha=\cos^2\alpha-\sin^2\alpha}\). Korzystamy z jedynki trygonometycznej \(\displaystyle{ \sin^2+\cos^2\alpha=1}\) czyli \(\displaystyle{ \cos^2\alpha=1-\sin^2\alpha}\). Podstaiwamy do \(\displaystyle{ \cos^2\alpha-\sin^2\alpha=(1-\sin^2\alpha)-\sin^2\alpha=1-2\sin^2\alpha}\) i otrzymujemy ten drugi wzór.Do trzeciego wzoru postępuj analogicznie.
ODPOWIEDZ