Skonstruuj kąt ostry spełniający warunek
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 20 wrz 2008, o 08:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: net
- Podziękował: 1 raz
Skonstruuj kąt ostry spełniający warunek
Skonstruuj ką ostry o mierze \(\displaystyle{ \alpha}\) wiedząc, że...:
\(\displaystyle{ tg = \frac{3}{4}}\)
--------------------------------------
Mam takich przykładów kilkanaście.
Na razie pytam się o łatwiejszy, proszę o pomoc gdyż nie mam pojęcia jak to zrobić.. ;/
Instrukcja LaTeX-a - wpisywanie wyrażeń matematycznych
Szemek
\(\displaystyle{ tg = \frac{3}{4}}\)
--------------------------------------
Mam takich przykładów kilkanaście.
Na razie pytam się o łatwiejszy, proszę o pomoc gdyż nie mam pojęcia jak to zrobić.. ;/
Instrukcja LaTeX-a - wpisywanie wyrażeń matematycznych
Szemek
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2008, o 10:16 przez Pawełek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 20 wrz 2008, o 08:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: net
- Podziękował: 1 raz
Skonstruuj kąt ostry spełniający warunek
blost, uważasz, że wystarczy nasrysować dwie przyprostokątne pod jakimś kątem mniejszym niż 90 stopni i połączyć ich konce?
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 20 wrz 2008, o 08:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: net
- Podziękował: 1 raz
Skonstruuj kąt ostry spełniający warunek
Wielkie dzięki.
A dla
\(\displaystyle{ ctg = \frac{\sqrt{3}}{3}}\)
jak to będzie?
Jeszcze to i nie męczę x)
Resztę 20 przykładów będę już wiedział jak
A dla
\(\displaystyle{ ctg = \frac{\sqrt{3}}{3}}\)
jak to będzie?
Jeszcze to i nie męczę x)
Resztę 20 przykładów będę już wiedział jak
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2008, o 10:42 przez Pawełek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Skonstruuj kąt ostry spełniający warunek
konstruujesz pomocniczo trójkąt o boku \(\displaystyle{ 2}\) - wysokość tego trójkąta to \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) masz zaznaczony na rysunku
albo rysujesz trójkąt równoboczny
stosunek połowy podstawy do wysokości tego trójkąta wynosi:
\(\displaystyle{ \frac{\frac{a}{2}}{\frac{a\sqrt{3}}{2}} = \frac{1}{\sqrt{3}} = \boxed{ \frac{\sqrt{3}}{3} }}\)
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2008, o 11:38 przez Szemek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Skonstruuj kąt ostry spełniający warunek
już powinien,
jak coś ->
http://hosting06.imagecross.com/image-h ... 861rys.gif
jak coś ->
http://hosting06.imagecross.com/image-h ... 861rys.gif
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2008, o 11:32 przez Szemek, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 20 wrz 2008, o 08:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: net
- Podziękował: 1 raz
Skonstruuj kąt ostry spełniający warunek
Szemek, nadal się nie wczytuje, wrzuć jeszc raz na imageshack i daj
-
- Użytkownik
- Posty: 1994
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 271 razy
Skonstruuj kąt ostry spełniający warunek
tzn przyprostokatne to sa boki w trojkacie prostokatnym... z definicji tg wiemy ze jest to stosunek dlugosci przyprostokatnej przeciwnej do kata x do 2 przyprostokatnej wiec tej kat to nie bedzie "jaki" tylko prostyPawełek pisze:blost, uważasz, że wystarczy nasrysować dwie przyprostokątne pod jakimś kątem mniejszym niż 90 stopni i połączyć ich konce?