Trygonometria Nowe zadanie : Trójkąty (ost.post)
Trygonometria Nowe zadanie : Trójkąty (ost.post)
Proszę o pomoc w tych zadaniach:
1)W trójkącie równoramiennym prostokątnym przeciwprostokątna ma długość 4 cm. Wyznacz dlugość wszystkich wysokości tego trójkąta.
2) W trójkącie równoramiennym ramię ma długość 20 cm ,a kąt przy podstawie ma 30 stopni.Oblicz długość wszystkich wysokości tego trójkąta.
Próbowałam na wszystkie sposoby ,ale nic nie wychodzi
Bardzo proszę o pomoc.
1)W trójkącie równoramiennym prostokątnym przeciwprostokątna ma długość 4 cm. Wyznacz dlugość wszystkich wysokości tego trójkąta.
2) W trójkącie równoramiennym ramię ma długość 20 cm ,a kąt przy podstawie ma 30 stopni.Oblicz długość wszystkich wysokości tego trójkąta.
Próbowałam na wszystkie sposoby ,ale nic nie wychodzi
Bardzo proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2008, o 23:30 przez xanga, łącznie zmieniany 7 razy.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Trygonometria Nowe zadanie : Trójkąty (ost.post)
1.
a - przyprostokątne, a zarazem wysokości
h - wysokość opuszczona na przeciwprostokątną
z tw. Pitagorasa: \(\displaystyle{ a^2+a^2=16 a^2=8 a=2 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{\Delta}= \frac{a^2}{2} =4 \\
P_{\Delta}= \frac{4h}{2} =2h \\
2h=4 h=2}\)
a - przyprostokątne, a zarazem wysokości
h - wysokość opuszczona na przeciwprostokątną
z tw. Pitagorasa: \(\displaystyle{ a^2+a^2=16 a^2=8 a=2 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{\Delta}= \frac{a^2}{2} =4 \\
P_{\Delta}= \frac{4h}{2} =2h \\
2h=4 h=2}\)
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Trygonometria Nowe zadanie : Trójkąty (ost.post)
2.
a - podstawa trójkąta
H - wysokość opuszczona na podstawę
h - pozostałe wysokości opuszczone na ramiona
\(\displaystyle{ sin30^o= \frac{H}{20} \frac{1}{2} = \frac{H}{20} H=10\\
cos30^o= \frac{ \frac{a}{2} }{20} = \frac{a}{40} \frac{ \sqrt{3} }{2}= \frac{a}{40} a=20 \sqrt{3} \\
P_{\Delta}= \frac{aH}{2}= \frac{20 \sqrt{3} 10 }{2} =100 \sqrt{3} \\
P_{\Delta}= \frac{20h}{2} =10h \\
10h=100 \sqrt{3} h=10 \sqrt{3}}\)
a - podstawa trójkąta
H - wysokość opuszczona na podstawę
h - pozostałe wysokości opuszczone na ramiona
\(\displaystyle{ sin30^o= \frac{H}{20} \frac{1}{2} = \frac{H}{20} H=10\\
cos30^o= \frac{ \frac{a}{2} }{20} = \frac{a}{40} \frac{ \sqrt{3} }{2}= \frac{a}{40} a=20 \sqrt{3} \\
P_{\Delta}= \frac{aH}{2}= \frac{20 \sqrt{3} 10 }{2} =100 \sqrt{3} \\
P_{\Delta}= \frac{20h}{2} =10h \\
10h=100 \sqrt{3} h=10 \sqrt{3}}\)
Trygonometria Nowe zadanie : Trójkąty (ost.post)
monia,wielkie dzięki ,bardzo mipomogłaś
nie wiem jeszcze jednego:
Jak można obliczyć wysokości trójkąta jeśli obwód= (12+ 6\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)) cm ???
( na rysunku kąt ostry ma 30 stopni i jest kąt prosty koło wysokości)
nie wiem jeszcze jednego:
Jak można obliczyć wysokości trójkąta jeśli obwód= (12+ 6\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)) cm ???
( na rysunku kąt ostry ma 30 stopni i jest kąt prosty koło wysokości)
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2008, o 22:14 przez xanga, łącznie zmieniany 1 raz.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Trygonometria Nowe zadanie : Trójkąty (ost.post)
xanga, nie za bardzo rozumiem o jaki trójkąt Ci chodzi. Równoramienny, równoboczny, prostokątny czy może zupełnie dowolny? Co masz dokładnie na tym rysunku?
Trygonometria Nowe zadanie : Trójkąty (ost.post)
ale już nie trzeba,oddałam tamte zadania i rozwiązanie jest dobre,więc dzięki jeszcze raz
zrobiłam zdjęcie- trójkąt na samej górze:
fotosik.pl/pokaz_obrazek/566df65b1bc0a7b9.html
też jestem ciekawa wyniku,bo jednak dalej tego zadania nie rozumiem.
bo wysokość w trójkącie wynosi: h= x\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) / 2
ale to nie są trójkąty równoboczne
no ale to już jednak nie zadanie,tylko tak dla siebie chciałabym wiedzieć
zrobiłam zdjęcie- trójkąt na samej górze:
fotosik.pl/pokaz_obrazek/566df65b1bc0a7b9.html
też jestem ciekawa wyniku,bo jednak dalej tego zadania nie rozumiem.
bo wysokość w trójkącie wynosi: h= x\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) / 2
ale to nie są trójkąty równoboczne
no ale to już jednak nie zadanie,tylko tak dla siebie chciałabym wiedzieć
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2008, o 23:28 przez xanga, łącznie zmieniany 1 raz.
Trygonometria Nowe zadanie : Trójkąty (ost.post)
już właściwie nie potrzebuję wyników do tamtych zadań,ale znowu nie mogę sobie poradzić z takim:
Wyznacz długości boków i kąty trójkąta prostokątnego.
Obliczyłam już długość z danych i:
przyprostokątne: 6 i 8 cm
przeciwprostokątna: 10 cm
i napisałam wzór tg alfa (nie mogłam znaleźć symobolu ) = 6/8
tylko nie wiem czy to właściwy wzór..
długości boków mam,potrzebuję tylko kąty na podstawie tych dł. boków..
Wyznacz długości boków i kąty trójkąta prostokątnego.
Obliczyłam już długość z danych i:
przyprostokątne: 6 i 8 cm
przeciwprostokątna: 10 cm
i napisałam wzór tg alfa (nie mogłam znaleźć symobolu ) = 6/8
tylko nie wiem czy to właściwy wzór..
długości boków mam,potrzebuję tylko kąty na podstawie tych dł. boków..