oblicz cosinus kąta
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 1 cze 2008, o 13:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 1 raz
oblicz cosinus kąta
Dany jest trójkąt równoramienny o ramionach długości 26. Długośc wysokości opuszczonej na podstawę AB jest równa 24. Odcinek AD jest wysokością trójkąta opuszczoną na bok BC. OBlicz cos kąta DAB.
kto pomoże wolałabym wytlumaczenie lub podpowiedz niz wyliczenie
kto pomoże wolałabym wytlumaczenie lub podpowiedz niz wyliczenie
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2008, o 07:50 przez basienka901, łącznie zmieniany 1 raz.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
oblicz cosinus kąta
Krok po kroku:
1. Wysokość trójkąta o dł. 23, to odcinek CE, czyli punkt E dzieli podstawę AB na pół.
2. Oblicz z tw. Pitagorasa dł. odcinka EB, wymnóż przez 2 i masz długość podstawy AB.
3. Przyrównaj pola trójkąta ABC, w ten sposób wyliczysz długość wysokości AD.
4. Mając długość AB i AD oblicz długość odcinka BD.
5. Skorzystaj z tw. cosinusów.
1. Wysokość trójkąta o dł. 23, to odcinek CE, czyli punkt E dzieli podstawę AB na pół.
2. Oblicz z tw. Pitagorasa dł. odcinka EB, wymnóż przez 2 i masz długość podstawy AB.
3. Przyrównaj pola trójkąta ABC, w ten sposób wyliczysz długość wysokości AD.
4. Mając długość AB i AD oblicz długość odcinka BD.
5. Skorzystaj z tw. cosinusów.
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
oblicz cosinus kąta
Z pitagorasa obliczam dł. połówki podstawy
Wyszło 10, więc podstawa ma 20
I z układu da rade wyliczyć
\(\displaystyle{ CD=26-BD}\)
Więc
\(\displaystyle{ \begin{cases} BD ^{2} +AD ^{2}=10 ^{2} \\ AD ^{2} +(26-BD) ^{2} =26 ^{2} \end{cases}}\)
Mamy dwie niewiadome więc mozesz je obliczyć
I potem z tw. cosinusów w trójkącie DAB wyliczysz szukany kąt
Wyszło 10, więc podstawa ma 20
I z układu da rade wyliczyć
\(\displaystyle{ CD=26-BD}\)
Więc
\(\displaystyle{ \begin{cases} BD ^{2} +AD ^{2}=10 ^{2} \\ AD ^{2} +(26-BD) ^{2} =26 ^{2} \end{cases}}\)
Mamy dwie niewiadome więc mozesz je obliczyć
I potem z tw. cosinusów w trójkącie DAB wyliczysz szukany kąt
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
oblicz cosinus kąta
Można i tak E spodek wysokości opuszczonej z C. Trójkąty BDa i AEc są podobne. Kąt DAb = kątowi ECA. cosinus = 24/26.basienka901 pisze:Dany jest trójkąt równoramienny o ramionach długości 26. Długośc wysokości opuszczonej na podstawę AB jest równa 24. Odcinek AD jest wysokością trójkąta opuszczoną na bok BC. OBlicz cos kąta DAB.
kto pomoże wolałabym wytlumaczenie lub podpowiedz niz wyliczenie
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 1 cze 2008, o 13:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 1 raz
oblicz cosinus kąta
próbowałam policzyć dwoma sposobami jak podała moniaa i wiciu i nie moge tego wyliczyc;/
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
oblicz cosinus kąta
Dziwne. Nie nauczali Was w szkole podobieństwa?basienka901 pisze:próbowałam policzyć dwoma sposobami jak podała moniaa i wiciu i nie moge tego wyliczyc;/
Przecież w tych trójkątach prostokątnych dwa kąty: prosty i przy podstawie są równe, więc i trzeci musi być taki sam (bo mają taką samą sumę). O, nawet nie trzeba korzystać z podobieństwa.
Wprawdzie, to nie moja sprawa, ale na pewno są przyjemniejsze rzeczy, niż mnożenia, pierwiastkowanie itp. Z każdym z nich zwiększa się ryzyko popełnienia błędu w obliczeniach.
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 1 cze 2008, o 13:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 1 raz
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
oblicz cosinus kąta
\(\displaystyle{ (0,5a) ^{2} +24 ^{2} =26 ^{2}}\)
\(\displaystyle{ a=20}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} BD ^{2} +AD ^{2}=20 ^{2} \\ AD ^{2} +(26-BD) ^{2} =26 ^{2} \end{cases}}\)
Zamienię oznaczenia na wygodniejsze:
BD=x
AD=h
\(\displaystyle{ \begin{cases} x ^{2} +h ^{2}=20 ^{2} \\ h ^{2} +(26-x) ^{2} =26 ^{2} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} h ^{2}=400-x ^{2} \\ h ^{2} +(26-x) ^{2} =26 ^{2} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ h ^{2} +(26-x) ^{2} =26 ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 400-x ^{2}+(26-x) ^{2} =26 ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 400-x ^{2} +676-52x+x ^{2}=676}\)
\(\displaystyle{ x=7 \frac{9}{13}}\)
\(\displaystyle{ h ^{2}=400-x ^{2}}\)
\(\displaystyle{ h=18 \frac{6}{13}}\)
Mam wszystkie dane więc z tw. cosinusów
\(\displaystyle{ x ^{2} =h ^{2} +20 ^{2} -2h 20 cos a}\)
Juz sobie powinnas dac radę
\(\displaystyle{ a=20}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} BD ^{2} +AD ^{2}=20 ^{2} \\ AD ^{2} +(26-BD) ^{2} =26 ^{2} \end{cases}}\)
Zamienię oznaczenia na wygodniejsze:
BD=x
AD=h
\(\displaystyle{ \begin{cases} x ^{2} +h ^{2}=20 ^{2} \\ h ^{2} +(26-x) ^{2} =26 ^{2} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} h ^{2}=400-x ^{2} \\ h ^{2} +(26-x) ^{2} =26 ^{2} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ h ^{2} +(26-x) ^{2} =26 ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 400-x ^{2}+(26-x) ^{2} =26 ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 400-x ^{2} +676-52x+x ^{2}=676}\)
\(\displaystyle{ x=7 \frac{9}{13}}\)
\(\displaystyle{ h ^{2}=400-x ^{2}}\)
\(\displaystyle{ h=18 \frac{6}{13}}\)
Mam wszystkie dane więc z tw. cosinusów
\(\displaystyle{ x ^{2} =h ^{2} +20 ^{2} -2h 20 cos a}\)
Juz sobie powinnas dac radę
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 1 cze 2008, o 13:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 1 raz