rozwiąż nierówność
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
rozwiąż nierówność
\(\displaystyle{ sin x = t}\)
\(\displaystyle{ t qslant 2t ^{2}}\)
\(\displaystyle{ -2t ^{2} +t qslant 0}\)
\(\displaystyle{ t(-2t+1) qslant 0}\)
\(\displaystyle{ t=0}\) LUB \(\displaystyle{ -2t+1=0 t= \frac{1}{2}}\)
Więc gdy:
\(\displaystyle{ sin x=0}\)
\(\displaystyle{ x=k \pi}\)
LUB
\(\displaystyle{ sin x= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{6} +2k \pi}\)
\(\displaystyle{ t qslant 2t ^{2}}\)
\(\displaystyle{ -2t ^{2} +t qslant 0}\)
\(\displaystyle{ t(-2t+1) qslant 0}\)
\(\displaystyle{ t=0}\) LUB \(\displaystyle{ -2t+1=0 t= \frac{1}{2}}\)
Więc gdy:
\(\displaystyle{ sin x=0}\)
\(\displaystyle{ x=k \pi}\)
LUB
\(\displaystyle{ sin x= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{6} +2k \pi}\)