obliczenie wartości wyrażeń

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
anulka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 173
Rejestracja: 20 paź 2005, o 15:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 4 razy

obliczenie wartości wyrażeń

Post autor: anulka »

Witam, nie mam pomyslu na rozwiazanie tego zadania :


Wykorzystujac dane z rysunku ponizej:


Oblicz wartosc wyrazenia :

a)\(\displaystyle{ \frac{tg\alpha + 2ctg\alpha}{sin\alpha cos\alpha}}\)
oraz

b) \(\displaystyle{ \frac{cos\alpha + sin\alpha}{sin\alpha - cos\alpha}}\)

Będę wdzięczna za pomoc
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2008, o 14:36 przez anulka, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Wicio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1318
Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 561 razy

obliczenie wartości wyrażeń

Post autor: Wicio »

nAJPIERW OBLICZAM TRZECI BOK

\(\displaystyle{ 1 ^{2}+x ^{2} = \sqrt{3} ^{2}}\)
\(\displaystyle{ x= \sqrt{2}}\)

\(\displaystyle{ sin a= \frac{ \sqrt{2} }{ \sqrt{3} } = \frac{ \sqrt{6} }{3}}\)
\(\displaystyle{ cos a= \frac{1}{ \sqrt{3} } = \frac{ \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ tg a= \frac{ \sqrt{2} }{1} = \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ ctg a= \frac{1}{ \sqrt{2} } = \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)

Masz wszystkie dane więc tylko podstawić i obliczyć
ODPOWIEDZ