Witam,
mam do zrobienia zadania wlasnie z funkcji trygonometrycznych, tylko niestety nie wiem z jakiej tabeli brac do nich dane
\(\displaystyle{ 1) sin 5x = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ 2) sin (2x+1) = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ 3) 2sin (x-5)+1 = 2}\)
\(\displaystyle{ 4) cos \frac{x}{2}= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ 5) ctgx = \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ 6) 3ctg2x = \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ 7) cos ^{2} x= \frac{1}{2}}\)
rownania trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 657
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czewa/Wrocław
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 138 razy
rownania trygonometryczne
7) \(\displaystyle{ cos x = \sqrt{ \frac{1}{2} } cos x = - \sqrt{ \frac{1}{2} } cos x = \frac{ \sqrt{2} }{2} cos = - \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
[ Dodano: 17 Września 2008, 08:59 ]
6) \(\displaystyle{ ctg 2x = \frac{ \sqrt{3} }{3}}\)
ctg ma jedną serię, więc
\(\displaystyle{ ctg \frac{ \sqrt{3} }{3} = \frac{\pi}{3}}\)
\(\displaystyle{ 2x = \frac{\pi}{3} + k\pi}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{\pi}{6} + \frac{k\pi}{2}}\)
[ Dodano: 17 Września 2008, 10:11 ]
a tak wogóle do wszystkich przykładów wystarczą Ci zwykłe tabele z wartościami funkcji, nic dodatkowego
1) t = 5x
\(\displaystyle{ sin t = \frac{1}{2} t = \frac{\pi}{6} t = \frac{5\pi}{6}}\)
\(\displaystyle{ 5x = \frac{\pi}{6} + 2k\pi x = \frac{\pi}{30} + \frac{2\pi}{5} x = - \frac{\pi}{30} + \frac{2\pi}{5}}\)
\(\displaystyle{ \vee}\)
\(\displaystyle{ 5x = \frac{5\pi}{6} +2k\pi x= \frac{\pi}{6} + \frac{2\pi}{5} x= - \frac{\pi}{6} + \frac{2\pi}{5}}\)
[ Dodano: 17 Września 2008, 08:59 ]
6) \(\displaystyle{ ctg 2x = \frac{ \sqrt{3} }{3}}\)
ctg ma jedną serię, więc
\(\displaystyle{ ctg \frac{ \sqrt{3} }{3} = \frac{\pi}{3}}\)
\(\displaystyle{ 2x = \frac{\pi}{3} + k\pi}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{\pi}{6} + \frac{k\pi}{2}}\)
[ Dodano: 17 Września 2008, 10:11 ]
a tak wogóle do wszystkich przykładów wystarczą Ci zwykłe tabele z wartościami funkcji, nic dodatkowego
1) t = 5x
\(\displaystyle{ sin t = \frac{1}{2} t = \frac{\pi}{6} t = \frac{5\pi}{6}}\)
\(\displaystyle{ 5x = \frac{\pi}{6} + 2k\pi x = \frac{\pi}{30} + \frac{2\pi}{5} x = - \frac{\pi}{30} + \frac{2\pi}{5}}\)
\(\displaystyle{ \vee}\)
\(\displaystyle{ 5x = \frac{5\pi}{6} +2k\pi x= \frac{\pi}{6} + \frac{2\pi}{5} x= - \frac{\pi}{6} + \frac{2\pi}{5}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 242
- Rejestracja: 23 kwie 2006, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 97 razy
rownania trygonometryczne
dzieki, tej tabelki nie moglem znalesc, ale znalazlem w internecie i juz wiem co i jak