mam problem z tymi zadaniami, moglibyście pomóc?
\(\displaystyle{ tg ^{2} - sin ^{2} =tg ^{2} *sin ^{2} }\)
\(\displaystyle{ cos *tg *sin = \frac{1}{sin }}\)
\(\displaystyle{ 1-2sin ^{2} *cos ^{2} =sin ^{4} +cos ^{4} }\)
Tożsamości trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy
Tożsamości trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2008, o 21:28 przez mateusz.ex, łącznie zmieniany 1 raz.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Tożsamości trygonometryczne
1.
\(\displaystyle{ L= \frac{sin^2\alpha}{cos^2\alpha}-sin^2\alpha= \frac{sin^2\alpha}{cos^2\alpha}- \frac{sin^2\alpha cos^2\alpha}{cos^2\alpha}= \frac{sin^2\alpha(1-cos^2\alpha)}{cos^2\alpha} =\\= \frac{sin^2\alpha}{cos^2\alpha} (1-cos^2\alpha)=tg^2\alpha sin^2\alpha=P}\)
[ Dodano: 16 Września 2008, 21:50 ]
2.
\(\displaystyle{ L=cos\alpha \frac{sin\alpha}{cos\alpha} sin\alpha=sin^2\alpha P}\)
\(\displaystyle{ L= \frac{sin^2\alpha}{cos^2\alpha}-sin^2\alpha= \frac{sin^2\alpha}{cos^2\alpha}- \frac{sin^2\alpha cos^2\alpha}{cos^2\alpha}= \frac{sin^2\alpha(1-cos^2\alpha)}{cos^2\alpha} =\\= \frac{sin^2\alpha}{cos^2\alpha} (1-cos^2\alpha)=tg^2\alpha sin^2\alpha=P}\)
[ Dodano: 16 Września 2008, 21:50 ]
2.
\(\displaystyle{ L=cos\alpha \frac{sin\alpha}{cos\alpha} sin\alpha=sin^2\alpha P}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Tożsamości trygonometryczne
\(\displaystyle{ L=(sin^2x+cos^2x)^2-2sin^2x cos^2x=...}\).mateusz.ex pisze: \(\displaystyle{ 1-2sin ^{2} *cos ^{2} =sin ^{4} +cos ^{4} }\)