może mi ktoś pomóc rozwiązać i wypisać założenia do tego równania trygonometrycznego
\(\displaystyle{ \frac{tg (ctg -tg^2 )}{tg^2 }=0}\)
Temat nie może składać się z zapisu w LaTeX-u
Szemek
rozwiąż równanie
- Viathor
- Użytkownik
- Posty: 336
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 11:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 96 razy
rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ tg\alpha= \frac{sin\alpha}{cos\alpha} \\
\\
ctg\alpha= \frac{cos\alpha}{sin\alpha}}\)
Tak więc założenia
\(\displaystyle{ cos\alpha 0\\
sin\alpha 0\\}\)
\(\displaystyle{ ctg\alpha= \frac{1}{tg\alpha}}\)
\(\displaystyle{ tg\alpha=t}\)
\(\displaystyle{ \frac{t( \frac{1}{t}-t^2)}{t^2}=0}\)
Teraz łatwo
\\
ctg\alpha= \frac{cos\alpha}{sin\alpha}}\)
Tak więc założenia
\(\displaystyle{ cos\alpha 0\\
sin\alpha 0\\}\)
\(\displaystyle{ ctg\alpha= \frac{1}{tg\alpha}}\)
\(\displaystyle{ tg\alpha=t}\)
\(\displaystyle{ \frac{t( \frac{1}{t}-t^2)}{t^2}=0}\)
Teraz łatwo