Oblicz największy kąt

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
anulka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 173
Rejestracja: 20 paź 2005, o 15:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 4 razy

Oblicz największy kąt

Post autor: anulka »

Witam,
Otoż nie mam pomyslu na zadanie :

1.
Do miski majacej ksztalt pokuli o promeniu 10 cm nalano wody o wysokosci 6 cm. Jaki jest najwiekszy kat, o ktory mozna przechylic miske tak, aby woda sie nie wylala ?



2.
Dwie prostopadle do siebie sily \(\displaystyle{ F_1}\) i \(\displaystyle{ F_2}\), zaczepione w tym samym punkcie , maja odpowiednio wartosci 20N i 48N. Znajdz wartosc sily wypadkowej F oraz miary katow, jakie sila F tworzy ze skladowymi\(\displaystyle{ F_1}\) i \(\displaystyle{ F_2}\)

Bede wdzieczna za pomoc
Awatar użytkownika
Dargi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1228
Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 253 razy

Oblicz największy kąt

Post autor: Dargi »

\(\displaystyle{ F=\sqrt{F_1^2+F_2^2}}\)
I liczysz potem sinusy i cosinusy odpowiednio:]
Awatar użytkownika
anulka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 173
Rejestracja: 20 paź 2005, o 15:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 4 razy

Oblicz największy kąt

Post autor: anulka »

dziekuje, zaraz dodam plusika

A jak zrobić zad.1 ??:)
Awatar użytkownika
Dargi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1228
Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 253 razy

Oblicz największy kąt

Post autor: Dargi »


Otóż jak widać na załączonym obrazku musimy znaleźć równanie prostej oznaczonej kolorem zielonym. Mając dwa punkty prostej \(\displaystyle{ A=(3;0)}\), \(\displaystyle{ B=(0;-3)}\)
Łatwo je wyznaczyć:
\(\displaystyle{ -3(x-3)=-3(y-3)\iff y=x}\)
a że \(\displaystyle{ tg\alpha=1\iff =45^o}\)
Awatar użytkownika
anulka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 173
Rejestracja: 20 paź 2005, o 15:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 4 razy

Oblicz największy kąt

Post autor: anulka »

dzieki wielkie za pomoc
ODPOWIEDZ