sin 75stopni
- meninio
- Użytkownik
- Posty: 1876
- Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 467 razy
sin 75stopni
\(\displaystyle{ \sin 75= \sin (90-15)=\cos15 = \cos \frac{30}{2}=\sqrt{\frac{1+\cos30}{2}}=\sqrt{\frac{1+\frac{\sqrt{3}}{2}}{2}}=\frac{1}{2}\sqrt{2+\sqrt{3}}}=\frac{1}{2}\sqrt{\frac{(1+\sqrt{3})^2}{2}}=\frac{1+\sqrt{3}}{2\sqrt{2}}=\frac{\sqrt{2}+\sqrt{6}}{4}}\)
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2008, o 23:03 przez meninio, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 259
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 20:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: miasto
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 11 razy
sin 75stopni
Ale jeśli ja miałam trygonometrię tylko na poziomie 1 klasy liceum i nie znam tego wzoru, który zastosowałeś... a w odpowiedziach do zadania mam podane, że sin 75=(pierwiastek z 6 + pierwiastek z dwóch)/4??
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2008, o 19:09 przez xxxxx, łącznie zmieniany 1 raz.
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
sin 75stopni
jest latwiejszy wzór
\(\displaystyle{ \sin 75 = \sin (45 + 30)}\)
i teraz wzór na sinus sumy
\(\displaystyle{ \sin 75 = \sin (45 + 30)}\)
i teraz wzór na sinus sumy
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
sin 75stopni
Tak w zasadzie to tych wzorów nie ma w pierwszej klasie liceum i ten wzór łatwo wyprowadza się z twierdzenia o dwusiecznej w trójkącie \(\displaystyle{ 90^o, 60^o, 30^o}\) najprościej (a to twierdzenie już jest z I klasy liceum). Pozdrawiam :V
-
- Administrator
- Posty: 34239
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
sin 75stopni
Ale może 9 lat temu były? Taka archeologia zawsze budzi podejrzenia o nabijanie postów...
JK
JK