Wykres funkcji trygonometrycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 18 lut 2008, o 12:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 35 razy
Wykres funkcji trygonometrycznej
Mam narysować wykres tej funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\cos^{2} \frac{x}{2}}\)
Nie umiem doprowadzić tego do takiej postaci żeby było jak najprościej narysować wykres. Z góry dziękuję za pomoc.
Nie umiem doprowadzić tego do takiej postaci żeby było jak najprościej narysować wykres. Z góry dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2008, o 18:42 przez bubble0soap, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Wykres funkcji trygonometrycznej
Jeśli można zapytać: to skąd się to wzięłó?frej pisze:\(\displaystyle{ cos^2{\frac{x}{2}}=cos{x}+1}\)
Wykres funkcji trygonometrycznej
Oczywiście przepraszam za błąd
\(\displaystyle{ cos^2{\frac{x}{2}}=\frac{cos{x}+1}{2}}\)
\(\displaystyle{ cos^2{\frac{x}{2}}=\frac{cos{x}+1}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 18 lut 2008, o 12:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 35 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Wykres funkcji trygonometrycznej
Rysujemy *sinx (zielony). Otrzymany wykres przesuwamy o wektor [0, 1], czyli o jednostkę do góry (**czerwony). Jak najgęściej zaznaczamy połowę rzędnej drugiej współrzędnej) przy takiej samej pierwszej współrzędnej (odciętej) punktów otrzymanego wykresu i łączymy wyznaczone punkty. Dostajemy szukany wyjres (gruby czarny). Powinno wyjść coś podobnego jak niżej. Klikamy na miniaturkę.bubble0soap pisze:i jak narysować ten wykres ?:(
errata (wynik następnego postu)
* zamiast "sinus (zielony)" ma być "cosinus (czerwony)"
** zamiast "czerwony" ma być "zielony".
Przepraszam...
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2008, o 23:24 przez JankoS, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Wykres funkcji trygonometrycznej
Dziekuję za uwagę. Jest to pomyła typu "co innego myślisz, co innego się pisze". Już poprawiam.Bierut pisze:To jest cosx.JankoS pisze:Rysujemy sinx (zielony).