Czy jeżeli \(\displaystyle{ CT=2 to CTG= \frac{1}{2}}\)??
I jeszcze jedna prosba prosiłbym o wypisanie wszelkich zależności, coś nie mogę tego zrozumieć . Zależnosci takie jak np CTG= cos przez coś np sin15+sin75=sin15+cos15. I z czego to wynika. Dziękuje ;(
Pytanie
-
- Użytkownik
- Posty: 879
- Rejestracja: 1 wrz 2007, o 13:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 221 razy
Pytanie
Pierwsza nierówność wynika z tożsamości \(\displaystyle{ tgx ctgx=1}\). Ważnymi tożsamościami są również:
\(\displaystyle{ tgx=\frac{sinx}{cosx}}\)
\(\displaystyle{ ctgx=\frac{cosx}{sinx}}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}x+cos^{2}x=1}\)
\(\displaystyle{ tgx=\frac{sinx}{cosx}}\)
\(\displaystyle{ ctgx=\frac{cosx}{sinx}}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}x+cos^{2}x=1}\)