oblicz sinus
-
- Użytkownik
- Posty: 326
- Rejestracja: 21 paź 2007, o 21:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 122 razy
oblicz sinus
\(\displaystyle{ sin^2x+cos^2x=1\\
sin^2x=\frac{99}{100}\\
|sinx|=\frac{3 \sqrt{11}}{10}}\)
a ponieważ sinus leży w pierwszych dwóch ćwiartkach to jest dodatni więc poprostu usuwamy moduł
sin^2x=\frac{99}{100}\\
|sinx|=\frac{3 \sqrt{11}}{10}}\)
a ponieważ sinus leży w pierwszych dwóch ćwiartkach to jest dodatni więc poprostu usuwamy moduł
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2008, o 02:22 przez chris139, łącznie zmieniany 1 raz.