Rozwiąz rowanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Majonezix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 4 wrz 2008, o 15:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: xd
Podziękował: 1 raz

Rozwiąz rowanie

Post autor: Majonezix »

\(\displaystyle{ tg(x- \frac{\pi}{2})= \sqrt{3}}\)
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2008, o 21:55 przez Majonezix, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Rozwiąz rowanie

Post autor: mmoonniiaa »

\(\displaystyle{ x- \frac{\pi}{2} =t\\
tgt= \sqrt{3} t= \frac{\pi}{3} +k\pi x- \frac{\pi}{2}=\frac{\pi}{3} +k\pi x= \frac{5\pi}{6}+k\pi k C}\)
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2008, o 22:23 przez mmoonniiaa, łącznie zmieniany 1 raz.
Majonezix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 4 wrz 2008, o 15:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: xd
Podziękował: 1 raz

Rozwiąz rowanie

Post autor: Majonezix »

nie wiem co wogole tu mam zrobic;/
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Rozwiąz rowanie

Post autor: mmoonniiaa »

Wprowadzam zmienną pomocniczą:
\(\displaystyle{ x- \frac{\pi}{2} =t}\)

Na marginesie: \(\displaystyle{ tg \frac{\pi}{3}=tg60^o= \sqrt{3}}\)

Rysuję wykres funkcji trygonometrycznej \(\displaystyle{ y=tgt}\) oraz wykres funkcji liniowej \(\displaystyle{ y= \sqrt{3}}\). Zauważam, że wykresy przecinają się w punkcie o współrzędnych \(\displaystyle{ ( \frac{\pi}{3}+k\pi; \sqrt{3} )}\). Ponieważ funkcja tangens jest funkcją okresową o okresie \(\displaystyle{ T=\pi}\), więc rozwiązaniem poniższego równania:
\(\displaystyle{ tgt= \sqrt{3}}\)
jest
\(\displaystyle{ t= \frac{\pi}{3} +k\pi}\)

Z podstawienia:
\(\displaystyle{ x- \frac{\pi}{2}=\frac{\pi}{3} +k\pi}\)

Dodaję obustronnie \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) i otrzymuję rozwiązanie równania:
\(\displaystyle{ x= \frac{5\pi}{6}+k\pi k C}\)
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Rozwiąz rowanie

Post autor: JankoS »

Majonezix pisze:\(\displaystyle{ tg(x- \frac{\pi}{2})= \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ tg(x- \frac{\pi}{2})= \sqrt{3}=tg\frac{\pi}{3} \\ x- \frac{\pi}{2}=\frac{\pi}{3}+k\pi \\x=\frac{\pi}{2}+\frac{\pi}{3}+k\pi=\frac{5\pi}{6}+k\pi, \ k=...-2,-1,0,1,2,....}\)
ODPOWIEDZ